Crne brojke u RS-u: 79 novozaraženih, virus i dalje divlja

Radiosarajevo.ba
Crne brojke u RS-u: 79 novozaraženih, virus i dalje divlja
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Od posljednjeg izještaja o epidemiološkoj situaciji u bh. entitetu Republika Srpska, u posljednja 24 sata koronavirus potvrđen je kod 79 osoba.

Ukupno je 489 testiranih uzoraka, od kojih je 79 pozitivnih na COVID-19. Ukupno je 7.168 potvrđenih slučajeva. U zadnja 24 sata, nažalost, preminule su dvije osobe. Jedna iz Ugljevika, druga iz Donjih Žabara. Od 79, najviše je iz Banje Luke i to 16, u Doboju 11, Tesliću 8, Gradiški 7, Laktašima i Derventi po 4.

U ovom momentu, u bolnici su 242 pacijenta - 15 je pacijenata na respiratoru u UKC RS, a još troje je na ventilaciji u drugim bolnicama.

Danas je također održana i konferencija za medije na kojoj je epidemiolog doktor u Institutu Јela Aćimović govorila o trenutnoj epidemiološkoj slici u RS-u.

"I dalje je nepovoljna situacija. Nismo imali trocifrenih brojeva ove sedmice, te nam to daje nadu za povoljniju epidemiološku situaciju, pogotovo zbog početka školske godine", navedeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Ponovili su apel uoči početka škole za maksimalno poštivanje svih mjera.

"Ono što molimo roditelji jeste da shvate da teret nije samo na njihovim leđima - svi imamo obavezu da zaštitimo zdravlje djece. To je prevashodno cilj Instituta. Posebna pažnja se treba obratiti na nastavnike koji imaju hronična stanja", istakla je Aćimović te napominje da nošenje maske kod ljudi koji imaju hronična stanja ne predstavlja nikakav problem, čak štaviše, smanjuje rizik od obolijevanja, i od COVID-a, ali i od gripe.

Podvučeno je da djeca moraju poštivati mjere, tj. nositi maske te da će situacija biti pod posebnom lupom ovih 14 dana.

"Apelujemo na sve građane - pojedinci koji ne poštuju mjere dovode u opasnost, ne samo sebe, već i svoju porodicu, a virus se širi u zajednici. Molimo vas, poštujte mjere. Želimo i roditelji i djeci sretan početak školske godine i puno uspjeha u narednom periodu", zaključila je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije