... / COVID u Sarajevu: Veliki porast broja novooboljelih, a povećan i broj umrlih

07. 09. 2021. u 10:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nakon laboratorijskog testiranja 843 uzorka, proteklog dana je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 109 (jučer 62) novih slučajeva zaraze koronavirusom. U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavila su se 92 naša sugrađanina. Dvije osobe su preminule (jučer jedno) od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 147 pacijenata, od kojih je 113 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post COVID ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 83 pacijenta, a u Općoj bolnici Prim.dr. Abdulah Nakaš 64.

Četiri pacijenta su na respiratoru, dok ih osam koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 680 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 1.314 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 54.913 osoba zaraženih koronavirusom i 52.922 izliječenih.
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 95, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 157.

"S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a s ciljem zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijena ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavanje gužvi. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe", poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 217 pacijenata, od kojih je šest transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u COVID-ambulantama uzeto je ukupno 689 PCR briseva. COVID-pozivni centar zabilježio je 192 poziva, a obavljeno je i 145 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 1.825 doza vakcina, i to: 775 na Zetri, 813 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja i 237 doza putem mobilnih ekipa na terenu.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad i “Omer Maslić” omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.Podsjećamo ih da će se i njihove revakcinacija vršiti na punktovima na kojima su primili svoje prve doze vakcine. Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)