HNK / COVID u Mostaru: Broj oboljelih na respiratoru pet puta veći nego prije dvije sedmice

08. 09. 2021. u 11:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Porastom novozaraženih raste i broj hospitaliziranih pa je tako u posljednje dvije sedmice u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) broj hospitaliziranih COVID pozitivnih bolesnika s kliničkom slikom težeg oblika bolesti čak četiri puta veći u odnosu na ranije periode, potvrđeno je iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.

Veliki skok broja zaraženih i hospitaliziranih izazvao je i povećanje broja pacijenata na respiratoru, a u protekle dvije sedmice u toj zdravstvenoj ustanovi broj pacijenata s kritičnim oblikom bolesti koji zahtjeva liječenje u Respiratorskom centru je do pet puta veći.

Od ukupnog broja hospitaliziranih njih 10 posto je nepotpuno cijepljenih, a 90 posto su necijepljeni.

"Kako raste broj COVID pozitivnih osoba, očekivan je i porast hospitaliziranih pacijenata. Dosad smo u Respiracijskom centru imali dvoje potpuno cijepljenih i dvoje nepotpuno cijepljenih pacijenata. U oba slučaja gdje su pacijenti bili potpuno cijepljeni radi se o bolesnicima s pridruženim teškim kroničnim bolestima", navode iz SKB Mostar.

Dodaju kako se s obzirom na kliničku sliku većine pacijenata vjerojatno radi o virusu delta varijante, no ne može se isključiti niti prisutnost drugih sojeva.

Iz SKB-a također ističu da ima i COVID pozitivne djece, no nema težih oblika bolesti i hospitalizacija.

Zbog malog postotka cijepljenih u našoj zemlji očekuju rast covid pozitivnih i hospitaliziranih.

"S obzirom na to da je mali postotak cijepljenog pučanstva u našoj zemlji, zdravstveni djelatnici će imati puno posla vezano za covid infekciju", naglašavaju.

Upitani kako se zbog povećanja broja COVID pozitivnih bolesnika odvijaju kontrolni pregledi i operacije u toj zdravstvenoj ustanovi iz SKB Mostar kažu kako trenutno nastavljaju s uobičajenim dosadašnjim radom uz dnevnu prilagodbu postojećoj situaciji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA