Provjerili smo situaciju u sarajevskom javnom prevozu: Na terenu su COVID redari

0
J. Ć.
Provjerili smo situaciju u sarajevskom javnom prevozu: Na terenu su COVID redari
Foto: Radiosarajevo.ba / COVID-redari na sarajevskim stajalištima

Zbog evidentnog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta jučer je poručio kako će svi javni gradski prijevoznici pojačati dezinfekciju i čišćenje vozila, kao i da će vozači i kontrolori poštovati sve mjere koje je izdao Krizni štab Ministarstva zdravstva KS.

Ministar Šteta je održao sastanak s direktorima GRAS-a i Centrotransa na kojem je dogovoreno da će od danas s radom početi šezdeset Covid redara u tramvajskom i trolejbuskom saobraćaju. 

Tim povodom kontaktirali smo Senada Mujagića, v. d. direktora GRAS-a, koji je za portal Radiosarajevo.ba otkrio kakvo je stanje na terenu.

"Planirano je od danas 60 COVID-redara, međutim, situacija se promijenila u protekla 24 sata. Naime, veći broj zaposlenika je zaraženo COVID-om i na bolovanju su. Trenutno imamo 120 zaposlenika GRAS-a koji se nalaze na bolovanju i bolničkom liječenju.

Pokušavamo iz unutrašnjih rezervi da angažujemo dodatne redare. Trenutno imamo tri punkta gdje su stacionirani COVID-redari koji na taj način onemogućavaju putnicima ulazak u vozila u kojima su popunjeni kapaciteti", rekao je za portal Radiosarajevo.ba Mujagić.

Napomenuo je kako je i u GRAS-u veoma teško stanje. 

COVID-redari na sarajevskim stajalištima - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: COVID-redari na sarajevskim stajalištima

I Vlada Kantona Sarajevo je objavila kako u tramvajima, trolejbusima i na najfrekventnijim tramvajskim stajalištima COVID-redari od danas vrše nadzor nad pridržavanjem mjera.

"Oni upozoravaju na obavezno nošenje maski, držanje distance i vode računa o broju putnika. Posao COVID-redara obavlja i određeni broj kontrolora, ali i ljudi iz uprave GRAS-a koji su preraspoređeni za to", pojasnili su iz Vlade KS.

DOdali su da trenutno u Kantonu Sarajevo 170 vozila javnog gradskog prijevoza obavlja svoje redovne funkcije, ali je planirano da se taj broj poveća na 200 u narednom periodu.

Na taj način bi se umanjile gužve i dodatno rasteretio prostor za putnike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije