Podaci / COVID podaci za Sarajevo: Šest pacijenata na respiratoru

21. 09. 2021. u 10:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Kantonu Sarajevo, proteklog dana potvrđena su 144 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 942 uzorka, saopštili su iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U istom periodu, od COVID-19 infekcije su se oporavila 163 naša sugrađana, a tri osobe su preminule od posljedica ove bolesti. Trenutno je na bolničkom liječenju 211 pacijenata, od kojih je 183 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 132 pacijenta, a u Općoj bolnici 'Prim.dr. Abdulah Nakaš' 79. Šest pacijenta je na respiratoru, 17 koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 16 na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.161 aktivni slučaj COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.656 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 57.021 osoba zaražena koronavirusom i 54.511 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 164, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 272.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 389 pacijenata, od kojih je četvero transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u COVID-ambulantama uzeto je 1.088 PCR briseva.

Uz drive-in punktove na Vrbanji i Ilidži, zbog pogoršane epidemiološke situacije, ponovno je u funkciji i drive-in punkt u Semizovcu, u općini Vogošća, koji će raditi svaki dan u terminima od 7:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 548 poziva, a obavljeno je 298 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno su aplicirane 1.824 doze vakcina, i to: 1.033 na Zetri i 791 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad i Novo Sarajevo - “Omer Maslić” omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)