COVID podaci: Testirano 439 Sarajlija, od toga jedan pozitivan

1
Radiosarajevo.ba
COVID podaci: Testirano 439 Sarajlija, od toga jedan pozitivan
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sarajlije uživale u pravom ljetnom danu

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđen samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, testirano je 439 naših sugrađana, a od COVID-19 infekcije oporavilo se osam osoba.

U istom periodu nije bilo preminulih osoba od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 27 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 15, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" njih 12. Nema pacijenata na respiratoru, niti onih koji koriste kiseoničku potporu disanju.

Kanton Sarajevo danas bilježi 93 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 736 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.659 osoba zaraženih koronavirusom i 51.281 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je tri, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi šest.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 33 pacijenata, te je po jedan transportovan na liječenje u KCUS i Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 45 briseva, a ukupno su na drive-in punktu i u COVID-ambulantama urađena 183 PCR testiranja.

COVID-pozivni centar je zabilježio 82 poziva, a obavljeno je 109 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

U toku proteklog dana 847 naših sugrađana je revakcinisano na Zetri, a za danas je, prema planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS , 1.300 građana pozvano na vakcinaciju vakcinama iz donacije Republike Malezije.

Takođe, nastavlja se i revakcinacija onkoloških pacijenata.

Mole se građani da poštuju termine koje su dobili za vakcinaciju kako bi se izbjeglo zadržavanje pred Zetrom i izlaganje visokim temperaturama.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije