COVID izvještaj za Sarajevo: Jedna osoba preminula

0
Radiosarajevo.ba
COVID izvještaj za Sarajevo: Jedna osoba preminula
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Dom zdravlja Vrazova

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno sedam osoba od testiranih 536. Od Covid-infekcije se oporavilo 10 osoba, ali je nažalost i jedna osoba preminula osoba.

Od pomenutog broja novozaraženih četiri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitaliziran 51 pacijent, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 30, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 21. Nema pacijenata na respiratoru, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od Covid-oboljenja navedenim bolnicama.

U protekla 24 sata, jedna osoba je otpuštena sa hospitalizacije. Kanton Sarajevo danas bilježi 209 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.466 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.526 osoba zaraženih koronavirusom i 51.034 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je sedam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 12.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 50 pacijenata, od kojih je jedan transportovan u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzet je 71 PCR uzorak.

Ukupno su proteklog dana na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama izvršena 153 PCR testiranja. Covid-pozivni centar je zabilježio 148 poziva, a obavljeno je i 139 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

I danas ponavljamo obavještenje JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo u kojem naše sugrađane sa simptomima na SARS-CoV-2 obavještavaju da će svoje pregled moći obavljati u dvije Covid-ambulante, svaki dan u periodu od 7:30 - 20:00 sati, i to u:

  • - Covid-ambulanta Saraj Polje koja će pokrivati pet općina - Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidžu, Hadžiće i Trnovo, te
  • - Covid-ambulanta Centar koja će pokrivati četiri općine- Centar, Stari Grad, Vogošću i Ilijaš.

Također, podsjećamo i da će drive-in punkt Vrbanja za testiranje na SARS-CoV-2 raditi za cijeli Kanton Sarajevo od 08:00-18:00 sati svaki dan, dok su ostali drive-in punktovi zatvoreni. Punktovi za testiranje pri organizacionim jedinicama će nastaviti raditi, kao i do sada, u prvoj smjeni.

Iz ove ustanove ponavljaju kako će porodični ljekari primati pozive za vakcinaciju svih građana koji se ne mogu prijaviti putem Viber-aplikacije, kao i da će spiskove sa njihovim imenima dostavljati svakog petka kako bi, kada stignu vakcine, prema prioritetima, sve osobe navedene u njima dobile obavještenje o terminima za vakcinaciju.

Jučer je u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba, za što je aplicirano preko 800 doza. Kako je najavljeno, ista aktivnost bit će nastavljena i danas.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije