COVID bilten za KS: 76 novozaraženih, preminule dvije osobe

1
Radiosarajevo.ba
COVID bilten za KS: 76 novozaraženih, preminule dvije osobe
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / COVID podaci za Kanton Sarajevo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 76 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 709 uzoraka. U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo se 115 osoba.

Dva pacijenta su, nažalost, preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 111 pacijenata, od kojih su 103 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 85,59 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 60 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 51. Na respiratoru je pet osoba, 12 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju pet pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.468 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

U samoizolaciji je trenutno 2.129 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 70.322 osobe zaražene koronavirusom i 67.208 izliječenih.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 116, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 193", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 259 pacijenata, od kojih je šest transportovano na bolničko liječenje.

Na drive-in punktovima i u COVID-ambulantama uzeto je 697 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 7:30 do 20 sati.

COVID-pozivni centar zabilježio je 405 poziva, a obavljeno je i 139 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U domovima zdravlja tokom jučerašnjeg dana aplicirano je ukupno 438 doza vakcina protiv koronavirusa.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Također, zahvaljuju su građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije