COVID bilten za Kanton Sarajevo: Stanje u bolnicama u protekla 24 sata

0
Radiosarajevo.ba
COVID bilten za Kanton Sarajevo: Stanje u bolnicama u protekla 24 sata
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Rezultati PCR i antigenskih testiranja u protekla 24 sata potvrdili su 699 novih slučajeva zaraze koronavirusom (jučer 384) u Kantonu Sarajevo. Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavilo se 713 osoba. Osam ih je preminulo od posljedica ove bolesti (jučer sedam).

Trenutno su na bolničkom liječenju 222 pacijenta, od kojih je 212 sa akutnom infekcijom. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 75,23 posto. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 150 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 72.

Na respiratoru su četiri osobe, 19 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju šest pacijenata.

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Kanton Sarajevo danas bilježi 5.070 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 98.584 osobe zaražene koronavirusom i 91.708 izliječenih.

“Prosječan dnevni broj slučajeva u proteklih sedam dana iznosi 657", podatak je Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 808 pacijenata, od kojih je 12 transportovano na bolničko liječenje. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, te u Semizovcu i Novom Gradu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 1.203 poziva, a obavljeno je i 287 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama. Proteklog dana u KS vakcinisano je 517 osoba.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije