COVID bilten: Epidemiološka situacija u BiH danas izgleda ovako

0
Radiosarajevo.ba
COVID bilten: Epidemiološka situacija u BiH danas izgleda ovako
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija/Testiranje na koronavirus

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je, prema nepotpunim informacijama, 218 (jučer 882) osoba pozitivno na koronavirus.

Testirano je ukupno 1.325 uzorka (jučer 3.167).

Od posljedica koronavirusa u našoj zemlji, nažalost, preminulo je ukupno 13 osoba (jučer 18), i to u Federaciji BiH tri osobe (jučer dvije osobe), devet lica u entitetu RS (jučer 18) dok u Brčko distiktu BiH zabilježen jedan smrtni slučaj (jučer bez preminulih).

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

U Federaciji BiH su zabilježena 84 (jučer 441) pozitivna slučaja, dok je u RS-u prijavljeno 128 (jučer 413) slučajeva. U protekla 24 sata na području Brčko distrikta BiH evidentirano je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom (jučer 28).

Federacija BiH 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (ZZJ FBiH) prijavljeno je ukupno 820 uzoraka, od čega je 84 pozitivno na koronavirus (SARS-CoV-2).

Novi slučajevi registrovani su u Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Tuzlanskom, Posavskom i Kantonu Sarajevo uz napomenu iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH da, za protekla 24 sata, Univerzitetski klinički centar Sarajevo nije prijavio podatke.

Do sada je testirano ukupno 865.660 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 152.701 osobe. U Federaciji BiH su, u protekla 24 sata, nažalost preminule tri osobe iz Kantona Sarajevo. Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 6.018.

RS

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u RS, u protekla 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo RS, Univerzitetskom kliničkom centru RS, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini izvršeno je testiranje 372 laboratorijska uzorka, a koronavirus potvrđen je kod 128 osoba.

Radi se o 68 muškaraca i 60 žena, od kojih je 20 mlađe, 69 srednje i 39 starije životne dobi. Prema mjestu prebivališta, 59 osoba je iz Banja Luke, 16 iz Bijeljine, 14 iz Prnjavora, osam iz Laktaša, sedam iz Bosanske Gradiške, šest iz Šipova, pet iz Kneževa, četiri iz Mrkonjić Grada, tri iz Srpca, dvije iz Kotor Varoša i po jedna iz Bosanske Dubice, Prijedora, Teslića i Foče.

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo RS prijavljeno je devet smrtnih slučajeva. Radi se o četiri muškarca i pet žena, srednje i starije životne dobi od kojih su po dvije osobe iz Prnjavora i Gradiške i po jedna iz Banja Luke, Srebrenice, Petrova, Teslića, Bijeljine.

Do sada je u bh. entitetu RS potvrđeno 76.211 slučajeva koronavirusa, a preminulo je ukupno 4.279 osoba kod kojih je potvrđen test na virus COVID-19. Ukupno 323.195 osobe su testirane u RS.

Ukupan broj hospitalizovanih u RS je 737, u Univerzitetskom kliničkom centru je 289, a u ostalim bolnicama 448 pacijenata. Na respiratoru je 71 osoba (38 u UKC RS, a 33 lica su u ostalim bolnicama). Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 8.247 osoba u RS-u.

Brčko Distrikt BiH 

Danas je u Brčko distriktu BiH registrovano šest novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirana su ukupno 133 uzoraka (jučer 136), a prijavljen je jedan smrtni slučaj (jučer bez prijavljenih smrtnih slučajeva).

Prema informacijama iz zdravstvenih ustanova u Brčkom, broj osoba koje se nalaze pod zdravstvenim nadzorom u ovom dijelu BiH je 902 lica (jučer 906).

Stanje u svijetu danas

Stanje u svijetu na dan 3. oktobar 2021. godine - undefined

Foto: Worldometer: Stanje u svijetu na dan 3. oktobar 2021. godine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije