Čović: Visoki predstavnici su unakazili Bosnu i Hercegovinu

Radiosarajevo.ba
Čović: Visoki predstavnici su unakazili Bosnu i Hercegovinu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

“Visoki predstavnici su svojim odlukama unakazili Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH odgovarajući na pismo tri bivša visoka predstavnika koji su upozorili na negativnu ulogu Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Naglasio je da više od hiljadu kilometara granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te Dejtonski mirovni sporazum obavezuju Hrvatsku na djelovanje u Bosni i Hercegovini.

“Dobro je da se u Sabrou Republike Hrvatske govori o tome. Ja se nadam da ćemo dobiti snažnu potporu da Bosna i Hercegovina ide euroatlantskim putem na potpunoj jednakopravnosti konstituivnih naroda Bosne i Hercegovine. Najmalobrojniji narod nosi većinu projekata očuvanja Bosne i Hercegovine i zaslužuje jednu snažnu deklaraciju u Saboru Hrvatske”, poručio je Čović.

Upitan kako komentariše pismo bivših visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini - Carla Bildta, Paddyja Ashdowna i Christiana Schwarz-Schillinga - u kojem upozoravaju na negativnu ulogu Hrvatske u Bosni i Hercegovini, odgovorio je:

“Šta kazati za bilo koga od njih pojedinačno. Mislim da svako ima pravo na svoj politički stav ili kakav god taj stav bio. Ne mora biti politički, ali je u funkciji nečega. Nisu oni jedini koji razmišljaju na taj način. Jasno je da Bosna i Hercegovina unakažena odlukama koje su donosili visoki predstavnici. Na stotine njih je nametnuto kroz ustavna rješenja unutar Bosne i Hercegovine, a nisu prošli parlamentarnu proceduru. Upravo u traženju nekog neuspjelog rješenja za Bosnu i Hercegovinu. Njihov promašaj ne trebamo slušati”, naglasio je Čović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije