BiH / Čović za RTRS: Ne smije biti preglasavanja, treba više sluha oko rezultata popisa

01. 06. 2016. u 22:01:00 Fena

Shares:0

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović kaže da nije znao da će direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić, donijeti odluku o usvajanju Јedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništa.

"Na direktno pitanje da li sam znao da će Јukić to objaviti taj dan, nisam bio tu, ali apsolutno nisam znao. Bez obzira na to šta ja mislim o metodologiji, mislim da treba više sluha. Pred tu odluku smo imali razgovore između stranaka i dogovorili smo dinamiku šta sve treba činiti do 1. jula kada ističe rok za objavljivanje rezultata popisa", naveo je Čović za RTRS.

Predsjednik HDZ-a ne vjeruje da je Tužilaštvo BiH vršilo pritisak na Јukića, Čovićevog stranačkog kolegu, da donese odluku. 

Reagovanje člana bh. Predsjedništva Mladena Ivanića da su mu kolege u toj instituciji, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, kako je rekao, radili iza leđa, za Čovića je ishitrena izjava i ne odgovara stvarnosti.

U Predsjedništvu, smatra Čović, trebalo bi insistirati na jedinstvenom djelovanju. Smatra da ne bi smjelo da bude preglasavanja u Predsjedništvu BiH, jer će to, upozorava, dovesti do dugih rasprava i pokretanja procedura zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što, kaže, ne može biti dobra praksa.

NEMA KOMENTARA