Dodik: RS neće priznati rezultate popisa stanovništva u BiH

Fena
Dodik: RS neće priznati rezultate popisa stanovništva u BiH
Republika Srpska neće priznati popis stanovništva rekao je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Ocijenio je da bi bilo pogrešno sukobljavanje srpskih predstavnika vlasti na bilo kojem nivou vlasti o pitanju takvog popisa stanovništva BiH.

Naveo je da nije optuživao predstavnike Saveza za promjene u vlasti na nivou BiH, već apelirao na njihove predstavnike u Vijeću ministara BiH na koji način bi mogli da reaguju na odluku Agencije za statistiku BiH kojom je utvrđen jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva iz 2013.godine.

"Ako sam bilo kojim činom, povodom ovog pitanja, bilo koga iziritirao ili rekao nešto što smatra da je nedolično, povlačim te izjave i pozivam ih da sjednemo i da se dogovirimo o načinu kako ćemo reagovati na ovo pitanje, koje nije pitanje ni Milorada Dodka, ni Mladena Ivanića, ni Mladena Bosića, Željke Cvijanović, već naše budućnosti i bazičnih podataka vezano za RS" dodao je Dodik navodeći da RS-u treba jedinstvo o ovom pitanju.

Podsjetio je i na primjer srpskog jedinstva iz 2007., u odbijanju odluke visokog predstavnika u BiH koji je nametnuo izmjene poslovnika o radu parlamenta BiH, što je, kaže, dobra praksa koju i sada treba primijeniti na pitanju popisa.

Vlast u RS-u smatra neprihvatljivom odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Јukića o objavi rezultata popisa iz 2013. godine, bez saglasnosti Zavoda za statistiku RS-a.

Direktor Agencije za statistku BiH Velimir Jukić je prije dva dana potpisao odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije