Dragan Čović: Rješenje je u spajanju kantona

Radiosarajevo.ba
Dragan Čović: Rješenje je u spajanju kantona

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je danas u Sarajevu da je uvjeren da su bosanskohercegovačke vlasti počele raditi dobar posao u godini koja je na izmaku te da bi 2016. godina konačno mogla biti bolja za sve građane BiH.

Napomenuo je da će do kraja prvog mjeseca naredne godine BiH predati zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji te da za to postoje svi preduvjeti, iako se stajališta u Evropi u pogledu proširenja EU  razlikuju.  BiH, kazao je, želi to vrijeme iskorititi za svoj evropski put, što bi značilo predaju aplikacije za članstvo, a početkom 2017. godine i kandidatski status.

''Vjerujem da je samo do nas. Ne trebamo se previše osvrtati da li će neko govoriti da nema proširenja, već trebamo graditi ambijent kod nas'', istakao je Čović, dodajući da će se paralelno s tim otvoriti mnoga investicijska područja u BiH.

Jedno od rješenja spajanje kantona

Također je ukazao na potrebu reorganizacije BiH te kazao da bi bio pravi uspjeh ako bi do kraja januara naredne godine imali zakonodavstvo u koje bi bila ugrađena i presuda Ustavnog suda BiH za grad Mostar i odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci".

Osvrnuvši se na protekli period, kazao je da je prezadovoljan postignutim rezultatima tokom posljednjih šest mjeseci te da je uvjeren da će u prvih šest mjeseci 2016. godine napraviti "pravi preokret kada je u pitanju ekonomija BiH i socijalna politika uopće". Komentirajući reorganizaciju BiH, prvenstveno Federaciju BiH, rekao je da je jedno od rješenja spajanje kantona, jer bi se na taj način mogao smanjiti broj vlada u FBiH.

''To bi značilo da ćemo biti jeftiniji barem 70 posto nego što smo danas'', istakao je i dodao da bi se tako mogle ukloniti barijere za investitore, a koje su proizvod podjele nadležnosti i velikog broja razina vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije