Čović nakon sastanka SDA i HDZ BiH: Diskriminacija mora prestati

4
Radiosarajevo.ba
Čović nakon sastanka SDA i HDZ BiH: Diskriminacija mora prestati
Foto: Twitter / Sastanak SDA i HDZ BiH

Predstavnici SDA i HDZ-a održali su danas sastanak u Sarajevu.

"Nova runda sastanaka sa SDA o ispunjavanju 14 kriterija Europske komisije. Integrisanje vrijednosti EU u svaki aspekt naše domovine za nas je prioritet.

Diskriminacija mora biti ukinuta. Usvajanje 14 kriterija i europskih vrijednosti pravi je put za europsku BiH", napisao je Čović.

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić kazao je da je sastanak bio konstruktivan te da je na njemu iskazana opredijeljenost za evropske integracije i rad na prioritetima koje je, smatra, potrebno ispuniti kako bi BiH pokazala ozbiljan kredibilitet u zahtjevu za članstvo u EU.

Nije, ističe, sklon određivanju datuma kada bi se mogao dobiti željno očekivani kandidatski status za članstvo, ali je njegov stav da bi trebalo uraditi što je moguće više pozitivnih koraka na tom putu te usvojiti što veći broj zakona kako bi se u ovoj godini dobio taj status.

Potvrdio je da su neki od njih realizirani, a za neke postoji saglasnost te da bi se do kraja maja u parlamentarnoj proceduri trebao usvojiti zakon o javnim nabavkama i zakon o sukobu interesa koji će biti u skladu s dobrim evropskim praksama, ali i otpočeti reforma u oblasti pravosuđa.

"Pri tome bi Zakon o visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i Pravilnik o integritetu sudija i tužioca bila važna pitanja", dodao je Zvizdić.

Najavio je da će se nastaviti rad i na ostalim preporukama, poput zabrane govora mržnje te borbe protiv torture i nasilja nad ženama, ali je i dodao da je sastanak bio početak finalizacije faze koja je potrebna BiH za dobijanje kandidatskog statusa.

Kaže i da se očekuje učešće Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predstavnika ostalih parlamentarnih političkih partija jer su, napominje Zvizdić, evropske integracije uz NATO integracije ključni vanjskopolitički prioritet kojem treba ostati posvećen.

Osvrnuo se i na rad Vijeća ministara BiH ocjenjujući da to izvršno tijelo ne šalje dovoljan broj zakona u parlamentarnu proceduru napominjući da bi to bila bolja praksa jer bi onda zakoni imali veću šansu da budu usvojeni u parlamentarnoj proceduri te je izrazio nadu da to neće biti slučaj ove godine kada bi trebao biti usvojen što je moguće veći broj zakona.

Ukoliko bi se dogodilo da Vijeće ministara pošalje veći broj zakona u parlamentarnu proceduru, Zvizdić smatra da bi se time smanjio broj poslaničkih inicijativa kojima se traži usvajanja određenih zakona, odluka i strategija.

U Sarajevu je danas trebala biti održana zajednička sjednica oba doma PSBiH na kojoj su poslanici i delegati trebali postavljati pitanja ministrima u Vijeću ministara, ali je ona odgođena zbog epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom.

Zvizdić je u izjavi za N1 istaknuo da je toj sjednici trebalo prisustvovati oko 100 ljudi, što u ovakvoj situaciji nije bilo moguće, zbog čega će se sačekati poboljšanje epidemiološke situacije za ponovno zakazivanje sjednice.

Sastanak stranačkih delegacija obavljen je u okviru jedne od tri radne grupe koje su uspostavile SDA i HDZ, a današnja se bavila ubrzavanjem evropskog puta BiH i intenziviranjem rada na 14 prioriteta Evropske komisije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije