Čović nakon sastanka s predstavnicima EU i SAD

7
Radiosarajevo.ba
Čović nakon sastanka s predstavnicima EU i SAD
Foto: Dž. K. / Izetbegović i Čović na sastanku sa Palmerom i Eichhorst

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je danas kako je imao vrlo produktivne razgovore sa predstavnicima Evropske unije i SAD-a.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Matthew Palmer i izvršna direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst održali su u Sarajevu sastanke sa delegacijama SDA i HDZ-a.

Dragan Čović je bio veoma zadovoljan razgovorom sa predstavnicima Evropske unije i SAD-a.

“Imao sam izuzetno produktivne razgovore. Nismo razgovarali o detaljima, ali smo vrlo jasno prepoznali put kojim možemo u vrlo kratkom roku doći do rješenja izbornog zakonodavstva koji smo definisali Sporazumom o Mostaru. Hvala velika predstavnicima EU i SAD-a. Mislim da ćemo za izborno zakonodavstvo imati slično rješenje kao što smo imali za Mostar”, poručio je Čović.

Lider SDA Bakir Izetbegović je ocijenio kako je ključni sastanak sa predstavnicima opozicionih stranaka. Dodao je kako će SDA podržati “ono za šta bude opozicija”.

“Danas je potrebana kooperativnost, jedan dobar duh, dobra namjera od svih stranaka koje čine parlamentarnu većinu. Opozicija treba reći za šta su. Jesu li za indirektan izbor koji je predlagao Aprilski paket ili za dirketni iz Fuleovog modela. Trebaju nam dvije trećine ruku, da znam u kojem smjeru treba ići”, naveo je Izetbegović.

Na pitanje zašto na razgovore nisu pozvani predstavnici SNSD-a, predsjednik SDA je odgovorio da će biti sastanci i s njima.

“Sutra je sastanak sa gospodinom Dodikom. U SNSD-u nisu spremni za indirektne izbore i odustali su od tog elementa Aprilskog paketa. Traži si asimetrija u izboru članova Predsjedništva BiH. SNSD će morati da napravi neke male ustupke. Zašto se ne bi vratili na rješenja iz Aprilskog paketa”, pitao je na kraju Bakir Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije