Izetbegović i Čović na sastanku sa Palmerom i Eichhorst

6
Radiosarajevo.ba
Izetbegović i Čović na sastanku sa Palmerom i Eichhorst
Foto: Radiosarajevo.ba / Izetbnegović, Eichhorst, Palmer

U Delegaciju Europske unije u Sarajevu počeo je sastanak Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst sa predstavnicima stranaka u Bosni i Hercegovini.

U Delegaciju EU stigli su lider SDA Bakir Izetbegović, Alma Čolo, predsjedavajuća Interresorne radne grupe i Halid Genjac, član Predsjedništva SDA.

Prvi sastanak Palmera i Eichhorst održat će se sa delegacijom SDA, nakon čega će uslijediti razgovor sa HDZ-om, čiju delegaciju predvodi Dragan Čović.

Palmer i Eichorst održaće zajednički sastanak sa predsjednicima opozicionih stranaka u BiH: Branislavom Borenovićem (PDP), Predragom Kojovićem (NS), Fahrudinom Radončićem (SBB), Nerminom Nikšićem (SDP), Mirkom Šarovićem (SDS) i Elmedinom Konakovićem (NiP).

Na današnjem ručku predviđeno je da prisustvuju i ambasador SAD u BiH Eric Nelson i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Jedna od razloga posjete jesu izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Za sutra su najavljeni njegovi odvojeni sastanci sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Kako su saopćili iz ove institucije, prvo će razgovarati sa Željkom Komšićem (DF), potom Šefikom Džaferovićem (SDA), a onda i sa predsjedavajućim Miloradom Dodikom (SNSD).

Podsjećamo, Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i izvršna direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst borave u Bosni i Hercegovini od subote.

Prvenstveni fokus njihove zajedničke posjete je na ustavnim i izbornim reformu, koje su potrebne za odlučan iskorak Bosne i Hercegovine na putu zemlje ka Europskoj uniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Najnovije