Čović na Božićnom prijemu: Dogovoriti se da jedan narod drugom ne bira predstavnike

Radiosarajevo.ba/Fena
Čović na Božićnom prijemu: Dogovoriti se da jedan narod drugom ne bira predstavnike
U Parlamentarnoj skupštini BiH održan je Božićni prijem koji je organizirao Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i HDZ-a.

Prijemu su, između ostalih, prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik, bivši član Predsjedništva Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministrica finansija FBiH Jelka Miličević, predsjednik Federacije Marinko Čavara, kardinal Vinko Puljić

Upadljivo je bilo odsustvo Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

"Božić je vrijeme duhovnog pročišćenja i obnove na temelju univerzalnih ljudskih vrijednosti koje su paradigma naprednih civilizacijskih odnosa, i kao takav pripada svima", kazao je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović.

Istaknuo je da je svaki Božić, pa i ovaj, i "nova prigoda za sve nas koji dijelimo isti životni prostor; da preispitamo sebe, svoje nakane, postupke, odnos jednih prema drugima i našem okruženju".

To je, dodao je on, osobito važno za "našu domovinu BiH, zemlju nagrađenu raznolikošću i svim specifičnostima koje prate tu raznolikost, a koje još uvijek mnogi među nama nisu spremni do kraja prihvatiti".

Čović je izjavio kako duboko vjeruje "da ćemo brzo imati Vijeće ministara BiH".

"To je nešto što možemo uraditi danas, jer imamo dogovor, partnerstvo oko jedne ideje da imamo Vijeće ministara. Nikakvu koaliciju, partnerstvo imamo, Vijeće ministara da može normalno raditi. Za sve drugo trebat će nam vremena", smatra Čović.

Dodao je da će implementacija odluka koje je donijela Centralna izborna komisija BiH "morati proći još kojekakve provjere".

"Ali sam uvjeren da moramo vrlo brzo naći partnere koji žele promijeniti odnose u BiH, primarno oko odluke Ustavnog suda, da jedan narod drugom ne bira predstavnike. Drugim riječima, morat ćemo se dogovoriti oko Izboronog zakona da bi mogli napraviti koalicije koje mogu voditi BiH naprijed, prije svega prema Evropskoj uniji", kazao je Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije