Krišto: Odluka CIK-a je neustavna i nezakonita, protivna Ustavnom sudu BiH

Radiosarajevo.ba
Krišto: Odluka CIK-a je neustavna i nezakonita, protivna Ustavnom sudu BiH
Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, koja je i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, nazvala je neustavnom i nezakonitom odluku Centralne izborne komisije (CIK) o načinu izbora zastupnika u Dom naroda Federacije.

"Ova je odluka neustavna pa i nezakonita", rekla je u izjavi za medije u Mostaru Krišto pojašnjavajući kako je Ustavni sud BiH upravo izbrisao odredbe koje utvrđuju način izbora zastupnika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH.

"CIK kao tijelo koje treba organizirati i provoditi izborne rezultate po Izbornom zakonu BiH nema nikakve ovlasti donositi odluku i propisati koliko koji kanton daje zastupnika. Ovim se CIK stavlja u ulogu zakonodavca", pojasnila je Krišto, prenosi Direktno.hr.

Navela je kako je odluka Centralne izborne komisije BiH da se iz svakog kantona bira po jedan Hrvat, Bošnjak i Srbin posve suprotna odluci Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić iz 2016. godine.

Ustavni sud je tada izbrisao rečenicu da se iz svakog od 10 kantona bira po jedan predstavnik triju konstitutivnih naroda u Dom naroda te je zbog toga posve uklonio i način raspodjele mandata zastupnika iz županija. 

"Odluku koju je CIK donio je suprotna odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda kada je u pitanju Dom naroda. Suprotna je i Ustavu BiH s obzirom na to da su donijeli odluku u kojoj stoji da se iz svakog kantona bira po jedan zastupnik iz svakoga naroda iz svakog kantona ukoliko je tamo izabran", dodala je Krišto. 

Po njezinim riječima bi, po ovome modelu CIK-a, Posavski kanton s 36.000 Hrvata bira jednog zastupnika u Dom naroda, jednako kao i Bosansko-podrinjski kanton u kojem žive tek 24 Hrvata. To stvara razliku u vrijednosti mandata od 1400 puta, što je Ustavni sud BiH osporio.

Upitana hoće li se hrvatske stranke, okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH, žaliti na ovakvu odluku Krišto nije dala jednoznačan odgovor.

"Mi ćemo učiniti sve da zaštitimo poziciju konstitutivnih naroda, odnosno legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama", rekla je zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto.

Dodala je i kako je upravo u tijeku rasprava pred Ustavnim sudom o njezinoj apelaciji, kojom se traži poništavanje spornih odredbi Ustava Federacije BiH o načinu biranja izaslanika za Dom naroda Federacije BiH.

U slučaju da se primijeni sadašnja formula CIK-a za raspodjelu mandata, stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora imale bi najmanje 12 od 17 zastupnika Domu naroda FBiH, što ih čini nezaobilaznim partnerom za sudjelovanje u vlasti i donošenje svih odluka..

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije