Čović: Iza Željka Komšića stoji SDA, bit će vrlo teško formirati novu vlast

Radiosarajevo.ba
Čović: Iza Željka Komšića stoji SDA,  bit će vrlo teško formirati novu vlast
Foto: Arhiv / Dragan Čović

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović uvjeren je kako iza pobjede Željka Komšića na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine stoji Stranka demokratske akcije (SDA) te smatra kako će u postojećim okolnostima biti vrlo teško formirati novu vlast u BiH, prenijele su u utorak banjolučke Nezavisne novine.

U intervjuu ovom listu Čović je kazao kako je Komšić, koji je na izborima dobio preko 70 hiljada glasova više od njega, zapravo “mali alat u rukama politike”.

"On (Komšić) je sada i nelegalan i nelegitiman jer je Ustavni sud BiH jasno kazao da je konstitutivnost naroda natkrovljujuće načelo, da narodi moraju biti jednakopravni i da vitalni interesi naroda moraju biti zaštićeni. Ovo što se dogodilo je u konačnici loše i za bošnjački narod. A morat će se kazati i koje su bile politike koje su plaćale Komšiću kampanju", izjavio je Čović.

"SDA je to neskriveno radio. Imali su dvije fronte. S jednom su išli prema nekim hrvatskim strankama, drugim su išli prema Komšiću. Da je Komšiću trebalo 300 tisuća glasova, on bi toliko dobio. Davani su vrlo jasni naputci kako dijeliti glasove unutar jedne kuće, obitelji", ustvrdio je Čović, no nije ponudio konkretne dokaze za te konstatacije, ali je dodao kako je i iz međunarodne zajednice bilo “tihe potpore” ovakvom scenariju.

Kazao je kako neki predstavnici međunarodne zajnedice i nakon izbora nastavljaju sa sličnom politikom “obilazeći Središnje izborno povjerenstvo i sugerirajući tko treba biti pozvan na koji sastanak” te je ocijenio kako je to “neprihvatljiv standard ponašanja“.

Kazao je kako su Hrvati u BiH bez obzira na sve danas sasvim dovoljno integrirani da mogu slati jasne poruke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije