Bećirović: Čović i HDZ su, zajedno sa SNSD-om i SDS-om, glasali za Putinovu Rusiju

9
F.V.
Bećirović: Čović i HDZ su, zajedno sa SNSD-om i SDS-om, glasali za Putinovu Rusiju
FOTO: Radiosarajevo.ba / Čović i HDZ BiH zajedno sa SNSD-om i SDS-om glasali za Putinovu Rusiju

Nema proste većine, prijedlog nije prošao, rekao je danas Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda i predsjednik HDZBiH nakon glasanja o zaključcima Denisa Bećirovića iz SDP-a kojima je od Vijeća ministara BiH traženo „potpuno usklađivanje politika, mjera i stavova sa zvaničnim stavovima EU o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu“.

To praktično znači i uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji od BiH.

“Nazočno 15 (delgata). ZA šest, PROTIV sedam, SUZDRŽANO dvoje. Iz FBiH: šest ZA, dva PROTIV, dva SUZDRŽANA. Republika Srpska: pet PROTIV. Nema opće većine, prijedlog nije prošao”, rekao je Čović.

Faruk Šehić: The Road to Hell, dio drugi

Faruk Šehić: The Road to Hell, dio drugi

Među onima koji su glasali protiv zaključka Denisa Bećirovića bili su i delegati HDZBiH.

Prema listinu glasanja, jedan od njih je i Dragan Čović, kao i bivša ministrica odbrane Marina Pendeš.

Njih je podržalo svih pet delegata iz Republike Srpske. Riječ je o četiri delegata SNSD-a Milorada Dodika i jedan delegat SDS-a: Nikola Špirić, Sredoje Nović, Dušanka Majkić, Lazar Prodanović, Nikola Špirić i Mladen Bosić.

Suzdržani su bili Lidija Bradara i Bariša Čolak.

Među šest delegate koji su podržali zaključke je pet delegata iz Kluba Bošnjaka: Bakir Izetbegović (SDA), Denis Bećirović (SDP), Asim Sarajlić (SDA), Amir Fazlić (SDA) i Munib Jusufović (SBB), te Zlatko Miletić iz delegat iz Kluba Hrvata.

Delegat Bećirović kazao je za Radiosarajevo.ba da su HDZ i SNSD danas zajedno glasali za Putinovu Rusiju.

On je pojasnio šta su bili njegovi zaključci kojima se tako snažno usprotivio Čović.

“Dom naroda PS BiH naglašava da su organi BiH definirali vanjskopolitičke ciljeve i da je obaveza Vijeća ministara BiH da politike, mjere i stavove usklađuje sa vanjskom i sigurnosnom politikom BiH. Dom naroda ističe važnost poštivanja evropskog sigurnosnog poretka čija su ključna načela sadržana u Povelji UN-a i osnovnim dokumentima organizacije za evropski sigurnost i saradnju, uključujući Helsinški završni dokument i Parišku povelju. Dom naroda najoštrije osuđuje agresiju na Ukrajinu i njen suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost, te poziva Rusku Federaciju da odmah zaustavi vojni napad i povuče svoje oružane snage s ukrajinske državne teritorije. Dom naroda osuđuje rusko priznanje samoproglašenih regija Donjecka i Luganska kao čin flagrantnog kršenja suvereniteta Ukrajine i potkopavanje osnova međunarodnog poretka. Neprihvatljivo je oružanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu opravdati na bilo koji način ili biti neutralan pred stradanjem ukrajinskog naroda i očiglednim napadom na međunarodni poredak i temeljna načela međunarodnog prava”, navedeno je u prijedlogu Bećirovićevih zaključaka.

Delegat Kluba Bošnjaka  - undefined

Foto: Facebook / Denis Bećirović

Posjetimo, da se Čović krajem februara oglasio, ali nije osudio rusku agresiju na Ukrajinu. Čović je 2020. godine izrazio žaljenje što „nažalost, ovdje ima ruskog utjecaja“.

Tokom pandemije Čović je insistirao na dolasku pripadnika ruske vojske u Mostar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije