Čović: Europski put BiH bit će nastavljen odmah nakon izbora

Fena
Čović: Europski put BiH bit će nastavljen odmah nakon izbora
Europski put BiH bit će nastavljen odmah nakon Općih izbora i uvjeren sam da u iduću godinu ulazimo kao kandidati za članstvo u Europsku uniju.

ovo je u petak izjavio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, nakon što je objavljena njegova kandidatura za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na predstojećim izborima.

"Kada smo bili s predstavnicima EU jasno nam je kazano. Ostao je samo jedan detalj i da smo sada uradili Izborni zakon, imali bismo kandidatski status... Što se tiče aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), to je završena priča. Mi smo u MAP-u i pitanje je hoće li on biti aktiviran danas ili u studenom. Ja bih volio da to bude već sutra i mislim da smo ispunili sve preduvjete", kazao je Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u Vitezu.

Istaknuo je kako će HDZ BiH nastaviti djelovati u pravcu da hrvatski narod u BiH bude suveren i konstitutivan te do kraja ravnopravan s drugim narodima.

"U iduća četiri mjeseca učinit ćemo sve da osiguramo da legitimni predstavnici hrvatskog naroda budu na svim administrativnim funkcijama", dodao je on.

Ističući kako HDZ BiH ostaje najorganiziranija politička opcija i stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH, Čović je najavio da će u narednih sedam dana održati sastanak s koalicijskim partnerima iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), na kojem će biti razgovarano o realizaciji prethodnih dogovora.

Na upit novinara da prokomentira ostale kandidate za članove Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, rekao je da HDZ BiH o njima ne razmišlja nego da je fokusiran isključivo na poziciju hrvatskog naroda, kao i na to da uvjerljivo dobije izbore.

"Prema svakom ko bude protukandidat ponašat ćemo se isto. Nećemo se baviti njima nego svojim glasačkim tijelom, pozicijom hrvatskog naroda i time da ostanemo snaga koja može predvoditi BiH na njezinom euroatlantskom putu i putu izgradnje pravne države i apsolutnog pozicioniranja hrvatskog naroda kao jednakopravnog", kazao je Čović.

Ocijenio je kako dio kandidata dolazi iz glasačkog tijela koji se ne preklapa s glasačkim tijelom HDZ-a BiH.

"Evo, sarajevske stranke su predložile moguća dva ili tri kandidata. Međutim, trebamo biti realni, to je potpuno druga stranačka baza i potpuno drugo glasačko tijelo koje se s nama ne poklapa čak ni jedan posto. Tako da to nije nešto što će opterećivati našu kampanju", istaknuo je Čović.

Najavio je kako će HDZ BiH u narednom razdoblju analizirati sve što je urađeno u protekle četiri godine na svim razinama vlasti te pozvao sve da se uključe u tu analizu.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH razgovarano je o izbornim aktivnostima te stranke, pripremi za izradu izbornih lista, a dogovoreni su i koncepti rada i djelovanja izbornog stožera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije