Čolo odgovara Čoviću: Venecijanska komisija ne podržava etničke izborne jedinice

/ Komentari (13)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

nasvasta

Proklet da je onaj koji obezvrijedi glas i slobodu Bošnjaka.

Pod Turcima gradili crkve pa protjerali Bosnjake nakon 100 godina

Mnogo je ovakvih primjera ali evo jednog na koji naletjeh: Za gradnju (obnovu) crkve i škole na Humcu bilo je potrebno odobrenje i visoka carska naredba (ferman) iz Istanbula. U prilog povoljnom rješenju išli su ostaci drevog zdanja crkve na Humcu i Humačka ploča. Uz saglasnost i podršku humačkih fratara, fra Andrija Šaravanja je 1866. godine* uputio molbu na turskom jeziku u Istanbul. U molbi se ističe da u selu Humac, u ljubuškom kadiluku, postoji župa koja broji 3.335 katoličkih duša-muškaraca i žena, bez katoličke crkve i škole. Da bi se mogli vršiti vjerski obredi potrebno je ovdje sagraditi katoličku crkvu i školu za vjersko podučavanje fratara. Crkva bi bila duga 46, široka 33 aršina*, škola duga 46 i široka 22 aršina. Za podizanje ovih objekata ranije je osiguran novac tako da se u gradnji sirotinji neće nikakvo nasilje činiti, niti će se od nje ni jedna akča* tražiti. Vijest da je sultan Abdul Aziz usmeno odobrio gradnju crkve, škole i samostana stigla je na Humac nekoliko mjeseci prije fermana. U dozvoli visokog carskog divana 15. maja 1867. godine je naglašeno je da za gradnju ne postoje nikakve zakonske smetnje, da su nosioci svih nivoa vlasti dužni da spriječe svako ometanje u gradnji, („u poslove fratara ne smije se niko miješati“), uz upozorenje da dimenzije crkve i škole ne smiju biti veće od navedenih u molbi: „U selu Humac koji se nalazi u Ljubuškom kadiluku u Hercegovačkom sandžaku stanuju katolici (latini) koji tu nemaju crkve ni škole u kojoj bi se njihovi svećenici školovali i vjerski poučavali. Za izgradnju ovih dvaju objekata prikupljena su sredstva u iznosu od 100.000 groša. Objekti bi se podigli na crkvenom zemljištu. Dimenzije crkve bile bi 46 x 33 x 20 aršina, škole 46 x 22 aršina. Fratri i biskup su našemu divanu poslali molbu u kojoj ističu da su prikupili potrebna financijska sredstva i da od sirotinje neće ni jednu akču* tražiti. Budući da za tu izgradnju ne postoje nikakve zakonske smetnje, to je na visokom carskom divanu izdana ova časna naredba i upućena valiji, kajmekanu, kadiji, muftiji i drugim članovima upravnog medžlisa*. Naređuje vam se da spriječite svakoga da se miješa u njihove poslove i da ih ometa u radu. Pazite da crkva i škola ne bude većih dimenzija nego je navedeno u njihovoj molbi. U poslove fratara ne smije se nitko miješati i ne smije se ni od koga ni jedna akča, ni jedno zrno tražiti. Ako tko u vezi s ovom gradnjom napravi kakav izgred, obavijestite nas odmah dopisom. Napisano 11. muharema 1284. (15. maja 1867. godine.)“* * Molba nije datirana. Prema brojnim referencama može se prihvatiti da je napisana 1866. godine. * Aršin-zajednički naziv mjera za dužinu od 65 do 75 cm. * Akča-sitan turski srebreni novac. * Medžlis-vijeće. * Oba dokumenta sa turskog jezika preveo je poznati historiograf Hivzija Hasandedić. Nikić A. Samostani humačkih franjevaca. Susreti, 13, 2019, 210-292, Matica hrvatska Grude.

Bosanac

Pa najbolje zivite u BiH sta hocete vise mi ostali narodi prezivljavamo dok se politicari ko ufol svadzaju a pokradose sve sa svih strana srbija i hrvatska kradu BiH na sve nacine iskoristavaju

Amoralnost

Oosba bez morala i grize savjesti. Hoce vlast pod svaku cijenu! Gradanska drzava i tacka! Dicis se i volis Nasu Lipu zato sto je gradanska . Ovu osobu ztreba ignotisati i proglasiti je persona non grata! .

Marsal

Lazovcina.

Jedino izolacija SDA=Islamska zajednica,

iz politickog zivota BiH, moze spasiti ovu drzavu. Dzamijska Gradjanska Republika Saraj’vo je najvece zlo na tlu EU

Izduvat ces ti nama anamo njega i u četvrtak!

.

Aida Bukva

Malkice se Almica zaletila. Mislim da neće dobiti ništa.

Vama vjerujem

Gospodjo Colo Vama vjerujem,ali vašem izetbegovicu nikako,jer izdat će i vas i nas.Nisam siguran da je plaćen za to ili mu je dovoljna i fildjan BiH gdje bi on bio kao predsjednik.Mislim da bakir nije osoba kojoj građani BiH vjeruju i molim sve dobronamjerne ljude da paze na njegove poteze.Izdajica je garant,ali je li plaćen ili ne nisam siguran.

Mario

Kako god ali ovaj licimjer više nema moj glas!

Guest

Guest Gospodja Colo kad suti pametnija je od Zutog kad glupo sastavlja recenicu. Meni je zlo kad ga vidim u svakom pogledu.

Dodik je car!

Srbi i Hrvati neće još dugo ovo podnositi. Za prazne priče se nema više ni vremena ni strpljenja.Bošnjačka politička elita" se mora brzo između sebe dogovoriti šta uopće čele i to jasno postaviti na stol. Neće dugo čekati na odgovor. BiH može, ali i ne mora je biti. Ne bi bila ni prva ni posljednja država koja bi se podijelila.

Opa

Ovo katulici uvjek placu oni su Pali u tesku depresiju zalostno

/ Najnovije