Član Naroda i Pravde podnio krivičnu prijavu kantonalnom tužilaštvu zbog zloupotrebe ličnih podataka

0
Radiosarajevo.ba
Član Naroda i Pravde podnio krivičnu prijavu kantonalnom tužilaštvu zbog zloupotrebe ličnih podataka
Foto: Facebook / Narod i pravda / Ilustracija

Član NIP-a u Mostaru predao krivičnu prijavu u Tužilaštvo HNK zbog osnovane sumnje na zloupotrebu njegovih ličnih podataka

"Danas je član Izvršnog odbora Naroda i Pravde Mostar, Sanel Ćorić, u Tužilaštvo HNK predao krivičnu prijavu na osnovu zakona Bosne i Hercegovine o zaštiti ličnih podataka.

Narod i Pravda Mostar po prvi put izlazi na lokalne izbore u Mostaru ove godine a na osnovu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine bili smo dužni prikupiti potpise podrške od građana Mostara kako bi mogli se prijaviti na izbore.

EURO 2024 | Uživo iz Gelsenkirchena s utakmice Europskog prvenstva: Srbija - Engleska 0:1

EURO 2024 | Uživo iz Gelsenkirchena s utakmice Europskog prvenstva: Srbija - Engleska 0:1

Potpise podrške smo skupili u roku od 24 sata, međutim, određeni potpisi nisu mogli proći kroz e-portal CIK-a BiH što nam se na prvu nije činilo sumnjivim.

Kako smo dobili povratne informacije o tome da postoji sumnja na krađu ličnih podataka (matrica ponavljanja greške u sistemu CIK-a pod nazivom dupli potpis što bi značilo da je već ta osoba zavedena u sistem CIK-a pod drugom političkom partijom) određenih naših članova kontaktiran je CIK te pismeno mailom je zatraženo da nam dostave podatke ko je to određene potpisnike sa naše liste prije nas prijavio.

Iz CIK-a BiH nema odgovora pa je naš član NIP-a u Mostaru odlučio da podnese krivičnu prijavu protiv NN lica kao bi Tužilaštvo HNK formiralo predmet i istražilo ko je i na koji način pribavio te zloupotrijebio lične podatke.

Konaković objavio kratki film, stigla oštra reakcija: Tražimo hitnu istragu policije i Tužilaštva

Konaković objavio kratki film, stigla oštra reakcija: Tražimo hitnu istragu policije i Tužilaštva

Od Tužilaštva HNK očekujemo hitno djelovanje te kao što je u prijavi i navedeno vrlo lako i brzo se može doći do identiteta osoba koje su ovo krivično djelo počinile.

Bilo koji građanin koji prati politiku u Mostaru zna koje su to stranke koje izlaze po prvi put na Lokalne izbore u Mostaru i koje su bile dužne prikupiti potpise podrške a samim time i Tužilaštvo HNK se treba voditi.

Mi poručujemo osobi/osobama koje su počinile ovo krivično djelo da na ovome nećemo stati, već u narednom periodu ćemo se obratiti i Agenciji za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine kojoj ćemo također poslati prijave.

Političkim mešetarima koji nisu u stanju prikupiti 200 potpisa podrške poručujemo da ne trebate ni izlaziti na izbore, pokazali ste već da ste spremni na vršenje krivičnih djela samo za prikupljanje potpisa podrške a zamislimo šta ste onda spremni uraditi na dan izbora?" Navedeno je u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije