NiP nakon odbijenica iz SDA i Stranke za BiH: "To je bježanje od odgovornosti"

14
Radiosarajevo.ba
NiP nakon odbijenica iz SDA i Stranke za BiH: "To je bježanje od odgovornosti"
Foto: Narod i Pravda / Elmedin Konaković

Narod i Pravda saopćio je da snažno podržava svaku ideju okupljanja, saradnje i međusobne podrške Bošnjaka iz regiona, te u tom smislu izražava punu podršku ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću.

"Najavljeni radni sastanak ključnih političkih lidera Bošnjaka iz regiona vidimo kao priliku za međusobno upoznavanje, razgovor o ključnim izazovima sa kojima se svi danas susrećemo te pokušaj kreiranja zajedničkog odgovora na te izazove.

Na različite primjedbe gledamo isključivo kao na pokušaj bježanja od odgovornosti", navode iz NiP-a.

Crnadak pojasnio: 'Dragana Čavka je nacionalnu pripadnost promijenila neposredno prije konkursa'

Crnadak pojasnio: 'Dragana Čavka je nacionalnu pripadnost promijenila neposredno prije konkursa'

Podsjećaju da je Narod i Pravda i u vrijeme dok je djelovala kao dio opozicije uvijek pokazivala spremnost da preuzme odgovornost i odazove se na ovakve i slične pozive ako su oni bili od koristi za državu i naš narod.

U saopćenju se navodi da su predstavnici Naroda i Pravde učestvovali i u nizu razgovora uoči Općih izbora 2022. s ciljem da se iznađu zakonska rješenja koja bi omogućila rješavanje nekih otvorenih pitanja u Bosni i Hercegovini.

Stigla prva odbijenica na Konakovićev poziv: Čovjek koji je pogazio volju Bošnjaka, hoće da ih okupi

Stigla prva odbijenica na Konakovićev poziv: Čovjek koji je pogazio volju Bošnjaka, hoće da ih okupi

"Također, odazvali smo se i pozivu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića kada je primarni razlog okupljanja bila Srebrenica i položaj Bošnjaka u tom gradu i cijelom bosanskohercegovačkom entitetu RS. Tada i u drugim prilikama Narod i Pravda je pokazala da zarad populizma i skupljanja jeftinih političkih poena neće ispred interesa države i naroda staviti interese stranke i pojedinaca. Narod i Pravda je snažno podržala uspostavljanje bolje saradnje i povezanosti među Bošnjacima regiona, a u ranijem periodu Kanton Sarajevo je, na zahtjeve Bošnjaka iz Sandžaka, realizirao značajne projekte u nekoliko sandžačkih općina", navode iz te stranke.

Dodaju da je zakazani radni ručak nastavak okupljanja i njemu su već prethodili slični sastanci u Podgorici i Zagrebu.

"Vjerujemo da je sada vrijeme da Sarajevo kao grad i Bosna i Hercegovina kao matica pokažu da su spremni preuzeti odgovornost i biti dobri domaćini.

Još jednom ukazujemo na važnost da se ovakvi kontakti uspostavljaju i održavaju, posebno u itekako izazovnim okolnostima i za državu BiH i za naš narod. Iako smo u potpunosti opredijeljeni za institucionalni pristup i institucionalnu saradnju, jasno nam je da takve saradnje nema bez dobre komunikacije, a ovakav sastanak upravo je takva prilika", navode iz NiP-a.

Bakir Izetbegović: "Ovo su razlozi zbog kojih neću prihvatiti poziv Elmedina Konakovića"

Bakir Izetbegović: "Ovo su razlozi zbog kojih neću prihvatiti poziv Elmedina Konakovića"

Dodaju da zato, na kraju, još jednom ključne političke aktere pozivaju na okupljanje, ovo kao i svako drugo, bez obzira ko je inicijator i domaćin.

"Odazivanjem jasno pokazujemo da sitne stranačke interese i sujete možemo ostaviti po strani kada se radi o vitalnim interesima.

Lideri Naroda i Pravde odazvat će se i ovom kao i svim prethodnim sastancima", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije