Civilna zaštita RS izdala vanredno upozorenje na obilne padavine i moguće poplave

0
Anadolija
Civilna zaštita RS izdala vanredno upozorenje na obilne padavine i moguće poplave
Foto: RINGIER / Poplave su i dalje problem u dijelovima BiH

Uprava civilne zaštite bosanskohercegovačkog entiteta RS objavila je danas upozorenje na obilne padavine u narednih 30 sati.

U upozorenju se navodi da je u prethodna dva dana bilo obilnih padavina na zapadu gdje je pala količina padavina malo manja od mjesečnog prosjeka. Najviše kiše do 13. do 15. maja u 8 sati palo je u Novom Gradu i Prijedoru i to 86,6 mm i 80 mm kiše dok prosjek za maj iznosi 95 mm.

"Ove količine padavina su uzrokovale nagle poraste vodostaja rijeka u slivu Une i Sane kao i aktiviranje bujičnih vodotoka, klizišta i izlijevanja oborinskih voda", navodi se.

Kako je Amerika sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici

Kako je Amerika sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici

Istaknuto je da će tokom popodneva u ponedjeljak početi nova kiša koja će jačati noćas i sutra tokom dana, a da će padavine će oslabiti sutra uveče i u noći ka srijedi. U srijedu se očekuje ponovo kiša i pljuskovi sa grmljavinom.

"Od ponedeljka popodne do utorka uveče na zapadu se očekuje od 40 do 80 mm kiše, na krajnjem zapadu i do 100 mm kiše, a u srijedu dodatnih 20 do 50 mm", navodi se u upozorenju.

Naglašeno je da je usljed obilnih padavina na slivu rijeka Une i Sane u prethodnom periodu, tlo zasićeno vodom a vodostaji su u domenu srednje visokih voda.

"Nove padavine u narednom periodu izazvaće dodatan porast vodostaja na cijelom slivu Une i Sane. Jake padavine u kratkom vremenskom periodu mogu izazvati pojavu i izlijevanje bujičnih vodotoka i urbanih poplava", istaknuto je u upozorenju.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije