Vodostaji rijeka u USK-u u stalnom porastu, u Kulen Vakufu poplavljeno dvadesetak objekata

0
FENA
Vodostaji rijeka u USK-u u stalnom porastu, u Kulen Vakufu poplavljeno dvadesetak objekata
Foto: Grad Bihać/Facebook / Stanje u Kulen Vakufu

Najozbiljnije posljedice obilnih padavina u protekla dva dana na području Unsko-sanskog kantona (USK) trenutno su vidljive u bihaćkom naselju Kulen Vakufu.

U tom mjestu već je poplavljeno dvadesetak objekata, a tim za spašavanje Službe civilne zaštite Grada Bihaća uspješno je danas evakuisao i jednu mještanku koja je zbog poplave bila odsječena od ostatka naselja.

Probleme predstavljaju i bujične vode, odnosno aktivacija klizišta.

Pred vama je jedan optički test: Možete li pronaći životinju koja se skriva u prugama?

Pred vama je jedan optički test: Možete li pronaći životinju koja se skriva u prugama?

"Nažalost, od sinoć velike probleme stvaraju i bujične vode, koje su nanijele prilično veliku štetu u nekoliko ulica. Vreće sa pijeskom već su osigurane, dok ćemo pitku vodu privremeno konzumirati iz cisterne, koja je na raspolaganju našim mještanima. Ono što nas najviše zabrinjava je stalni rast vodostaja Une, kao i najavljene nove padavine", kaže predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kulen Vakuf Nermin Dedić.

Sve nadležne službe i raspoloživa mehanizacija još od jučer su maksimalno angažirani, dok su pripadnici Vatrogasne jedinice Bihać već imali nekoliko intervencija na ispumpavanju vode iz objekata i dvorišta.

Situacija u Novom Naselju - Dževar

Posted by RTV "Sana" Sanski Most on Monday, May 15, 2023

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić otkazao je sve današnje redovne planirane obaveze i pridružio se pripadnicima Gradske službe civilne zaštite na terenu. Do sada je obišao naselja Pritoka, Ripač, Račić, Orašac, te upravo Kulen Vakuf.

"Sve raspoložive snage su na terenu, činimo sve što možemo u ovim momentima. U naselju Orašac se reagovalo na vrijeme prokopavanjem kanala za odvodnju oborinskih voda i otklanjanjem posljedica odrona i klizišta na putnom pravcu Orašac - Kulen Vakuf. Tu se situacija barem privremeno stabilizirala, a daleko najozbiljnije je u Kulen Vakufu.

Nabujale rijeke tokom protekle noći ugrozile su građane i njhovu imovinu ali i životinje. U naselju Zdena bilježimo...

Posted by RTV "Sana" Sanski Most on Monday, May 15, 2023

Ovdje je bila neophodna intervencija spasilačkog tima, voda se izlila iz riječnog korita na određenim kritičnim tačka, što prilično otežava i odvijanje saobraćaja. Riječ je o putnim pravcima prema Orašcu, Martin Brodu i Klisi. Najvažnije je da nema životno ugroženih. Svi smo na terenu i tu ostajemo dok god bude potrebe", izjavio je bihaćki gradonačelnik Sedić.

Iz Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Unsko-sanskog kantona saopšteno je i kako su vatrogasci u Bosanskom Petrovcu i Sanskom Mostu imali nekoliko intervencija na ispumpavanju vode iz objekata i dvorišta. Klizišta, odroni i izlijevanje vode su otežali odvijanje saobraćaja na putnim pravcima Bosanska Krupa - Bosanska Otoka, kao i Bosanska Krupa - Sanski Most.

Pripadnici tima za spašavanje Službe civilne zaštite Grada Bihaća uspješno evakuisali mještanku Kulen Vakufa, koja je...

Posted by GRAD BIHAĆ on Monday, May 15, 2023

Iz nadležnih službi ponovljen je apel o hitnoj primjeni mjera samozaštite, s obzirom da su od poslijepodneva ponovno najavljene obilne padavine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije