Civilna zaštita KS uputila ozbiljno upozorenje: Evo kako se zaštititi od olujnog vjetra

3
Radiosarajevo.ba
Civilna zaštita KS uputila ozbiljno upozorenje: Evo kako se zaštititi od olujnog vjetra
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Olujni vjetar / Ilustracija

S obzirom da je Federalni hidrometeorološki zavod izdao narandžasto upozorenje za jake udare vjetra južnog smjera i da se očekuju udari vjetra brzine od 40 do 60 km/h, a na visoravnima i planinama od 60 do 80 km/h u vremenskom intervalu od petka, 23. februara, od šest sati do subote (10 sati) na području cijele Bosne i Hrecegovine.

Saopštenje Civilne zaštite KS prenosimo u cijelosti:

"Upozoravamo sva pravna i fizička lica da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća , preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od jakog i olujnog vjetra (pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene jake i olujne udare vjetra).

Sivro poslao otvoreno pismo roditeljima i starateljima učenika: Uvjereni smo da smo na istoj strani

Sivro poslao otvoreno pismo roditeljima i starateljima učenika: Uvjereni smo da smo na istoj strani

Na taj način će stvoriti pretpostavke za efikasniji i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od jakih udara vjetra te izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

Posebno apelujemo na pravna lica koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogle pasti sa krovova objekata, građevinskih skela i sl. i time ugroziti sigurnost prolaznika.

Važne upute za građane Bosne i Hercecgovine i regiona: Šta raditi u slučaju zemljotresa

Važne upute za građane Bosne i Hercecgovine i regiona: Šta raditi u slučaju zemljotresa

Također, apelujemo na sugrađane da na svojim balkonima i drugeim otvoreni prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala, te da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi u periodu trajanja narandžastog upozorenja.

Posebno apelujemo na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi iste bile spremne kao snage prvog dogovora, da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguju na potencijalno moguće jake i olujne udare vjetra na području svojih općina.

Napominjemo navedene subjekte, da su dužni odmah čim primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, sve podatke o istoj dostaviti Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite na tel. broj 121, koji radi neprekidno 24 sata svaki dan".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije