Civilna zaštita KS upozorava građane: Odmah preduzmite mjere zaštite

1
Radiosarajevo.ba
Civilna zaštita KS upozorava građane: Odmah preduzmite mjere zaštite
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Nevrijeme na Ilidži

Kantonalna uprava civilne zaštite u Sarajevu objavila je upozorenje pravnim i fizičkim licima te ih pozvala da odmah preduzmu preventivne mjere zaštite i spašavanja od jakog vjetra i kišnih padavina.

S obzirom da je Federalni hidrometeorološki zavod izdao narandžasto upozorenje za jaki do olujni, lokalno i orkanski vjetar i da se očekuju udari vjetra brzine od 60 do 80 kmm, a lokalno oko/iznad 90 km/h u vremenskom intervalu od 02. novembra 2023. godine od 20 sati do 03. novembra 2023. godine do 15 sati na području cijele Bosne i Hercegovine, kao i za intenzivnije pljuskove, praćene gmljavinom za 03. novembar 2023. godine, uglavnom, prije podne i sredinom dana kojima može biti pogodeno i područje Kantona Sarajevo, Kantonalna uprava civilne zaštite upozorava sva pravna i fizička lica da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća ("Službene novine Federacije BiH", br. 39/03, 22/06 i 43/10), preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od jakog vjetra i kišnih padavina (pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene jake udare vjetra i kišne padavine).

Kako navode, tako će stvoriti pretpostavke za efikasniji i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od jakih udara vjetra i poplava, a samim tim će se izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Posebno apeluju na pravna lica koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogle pasti sa krovova objekata, građevinskih skela i sl. i time ugroziti sigurnost prolaznika.

Takoder, apeluju sugrađanima da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala, te da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi u periodu trajanja narandžastog upozorenja.

Stižu olujni udari orkanskog vjetra i jaka kiša: Bh. meteorolozi izdali narandžasto upozorenje

Stižu olujni udari orkanskog vjetra i jaka kiša: Bh. meteorolozi izdali narandžasto upozorenje

Posebno apeluju na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi iste bile spremne kao snage prvog odgovora, da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguju na potencijalno moguće jake udare vjetra i obilnije kišne padavine na području svojih općina.

Kantonalna uprava civilne zaštite je ukazala pravnim i fizičkim licima da su dužni odmah, čim primjete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, obavijestiti civilnu zaštitu pozivom na 121 - broj koji je dostupan svaki dan 24 sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije