Sarajlije, Tuzlaci i Zeničani, budite oprezni u narednim danima!

H. A.
Sarajlije, Tuzlaci i Zeničani, budite oprezni u narednim danima!
U Sarajevu i drugim kantonima trenutno je, kada je riječ o kvaliteti zraka, zadovoljavajuća situacija, zbog vjetra i snijega koji je padao tokom noći.

To je za Radiosarajevo.ba potvrdio Enis Krečinić iz Odsjeka za kvalitet zraka Federalnog  hidrometeorološkog zavoda, koji je istaknuo da su nestabilni vremenski uvjeti pogodovali tome da se to zagađenje smanji, odnosno spusti ispod nekih graničnih vrijednosti koje smo u proteklim danima imali.

"No, u narednom periodu očekujemo stabilizaciju vremena, tako da se stvaraju idealni uvjeti za ponovno pojavljivanje magle kao meteorološke pojave. To će biti popraćeno povećanjem koncentracije polutanata u zraku. U Sarajevu povećanje prašine, dok u Zenici i Tuzli očekujemo povećanje uz prašinu i sumpordioksid koji dolazi od kućnih ložišta i postrojenja koja su u tim gradovima", kaže Krečinić.

Građanke i građani BiH, a ponajviše i Sarajeva, u zimskom periodu "muku muče" s pojavom magle.

"Treba izbjegavati izlaske koliko je to moguće. I pored posla, škole, treba naći vrijeme vikendom, te otići na viša područja, naše planine", dodao je Krečinić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije