Građani se žale na napade pasa u ovoj ulici: Šta kažu iz Hitne i KJKP Rad?

H. A.
Građani se žale na napade pasa u ovoj ulici: Šta kažu iz Hitne i KJKP Rad?
Redakciji portala Radiosarajevo.ba danas se javila zabrinuta čitateljica.

Naime, čitateljica je željela da, kako kaže, upozori, javnost na agresivne pse lutalice u sarajevskoj ulici Kalesijska, na području Općine Novo Sarajevo. 

Kako je istaknula, njeno dijete ugrizao je pas u proteklom mjesecu, a navodno se u istoj ulici desilo još šest napada pasa lutalica na građane.

Pozvali smo direktoricu Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Senu Softić Taljanović, koja je istaknula da je ipak broj ugriza znatno smanjen u odnosu na prošlu godinu.

"Brojke govore mnogo više, odnosno, u periodu do 20. novembra prošle godine u poređenju na ovu godinu - broj ugriza pasa lutalica smanjen je sa 48 na 24. Bilježi se napredak i u proteklim mjesecima, od 30 posto", govori za Radiosarajevo.ba Softić Taljanović.

Kada je riječ konkretno o ulici Kalesijska, direktorica Hitne pomoći Sarajevo govori da ta ulica "nije fokusirana kao mjesto odakle dolaze građani s povredama, ugrizima".

"Obično znamo gdje se nalazi koji opasan pas, i tad, u saradnji s kolegama iz nadležnih institucija reagiramo".

Kontaktirali smo i KJKP Rad, te provjerili - kako reagiraju na dojave građana?

"Nakon što uslijedi poziv s terena, kao što je recimo Kalesijska ulica, izađemo na teren. Ako zateknemo pse na terenu, i u skladu s kapacitetom veterinarskih stanica, hvatamo te pse. Problem je što su trenutno kapaciteti popunjeni, pa sam KJKP Rad ne može poduzeti sve mjere", rekao je glasnogovornik KJKP Rad Mirza Ramić, ističući da rade najčešće po nalogu veterinarskih stanica.

No, bitno je naglasiti, kako je i Ramić potvrdio, da nakon akcije uklanjanja bolesnih i agresivnih pasa lutalica, koje od kraja jula vodi Vlada Kantona Sarajevo, u posljednja četiri mjeseca broj napada pasa na Sarajlije smanjen je u prosjeku za 25 posto u odnosu na isti period prošle godine.

"Planirana su i značajna sredstva za tranzitno prihvatilište u narednoj godini", istaknuo je ranije premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije