Čišćenje i dezinfekcija u borbi protiv COVID-19: Ovo su smjernice WHO i CDC

Radiosarajevo.ba
Čišćenje i dezinfekcija u borbi protiv COVID-19: Ovo su smjernice WHO i CDC
Foto: Sanacija.ba / Čišćenje i dezinfekcija u borbi protiv COVID-19

Na osnovu onoga što se trenutno zna o novom koronavirusu i sličnim koronavirusima koji uzrokuju SARS i MERS, širenje s osobe na osobu događa se najčešće među bliskim kontaktima (unutar 2 metra). Ova vrsta prenošenja događa se kapljičnim putem.

Prijenos koronavirusa odvija najčešće kroz respiratorne kapljice.

Trenutni dokazi govore da novi koronavirus može ostati održiv satima do danima na površinama napravljenim od raznih materijala.Čišćenje i dezinfekcija vidno prljavih površina je najbolja mjera zaštite i prevencija od koronavirusa i drugih virusnih respiratornih oboljenja u domaćinstvima i zajednici. WHO i CDC su dali preporuke o čišćenju i dezinfekciji domaćinstava u kojima osobe sa potvrđenim COVID-19 borave ili su možda u samoizolaciji. Cilj preporuka je ograničiti preživljavanje virusa u okolini. Preporuke WHO (Svjetske zdravstvene organizacije) i CDC (Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti) će se ažurirati ako postanu dostupne dodatne informacije, navodi se na stranici Sanacija.ba.

Ove su smjernice usmjerene na postavke domaćinstva i namjenjen e su dezinfekciji javnih površina i široj javnosti:

  • Čišćenje se odnosi na uklanjanje klica, prljavštine i nečistoća sa površina. Čišćenje ne uništava mikrobe, ali uklanjanjem njih smanjuje se njihov broj i rizik od širenja infekcije.
  • Dezinfekcija se odnosi na upotrebu hemikalija kojima se uništavaju mikrobi na površinama. Ubijanjem mikroba na površini nakon čišćenja može se dodatno sniziti rizik od širenja.

Redovno čišćenje i dezinfekcija domaćinstava

Preporuka je da se u domaćinstvima prakticira rutinsko čišćenje i dezinfekcija površina koje se često dodiruju (stolovi, kvake na vratima, prekidači za svjetlo, ručke, stolovi, toaleti, slavine, sudoperi) s kućnim sredstvima za čišćenje i dezinfekcijskim sredstvima koja su registrirana od strane EPA, a koja su prikladna za površinu, slijedeći upute sa naljepnice. Naljepnice sadrže upute za sigurnu i učinkovitu upotrebu proizvoda za čišćenje, uključujući mjere opreza koje trebate poduzeti prilikom nanošenja proizvoda, kao što su nošenje rukavica i osiguravanje dobre ventilacije tijekom upotrebe proizvoda.

Čišćenje i dezinfekcija u borbi protiv COVID-19 - undefined

Foto: Sanacija.ba: Čišćenje i dezinfekcija u borbi protiv COVID-19

U ovim mračnim i zbunjujućim vremenima, higijena je ključna u borbi protiv koronavirusa. Pranje ruku i svakodnevno čišćenje i dezinfekcija površina koje se često dodiruju može se činiti preteranom. Ali u duhu ograničavanja izloženosti ovom novom koronavirusu, zvanom SARS-CoV-2, svi bismo mogli biti malo savjesniji u pogledu čišćenja i dezinfekcije stvari u našem okruženju koje najčešće dodirujemo – posebno golim rukama. 

Sredstva za čišćenje i dezinfekciju

SARS-CoV-2 može ostati zarazan još dugo vremena nakon što kihne ili iskašlja iz zaražene jedinke. U nedavnim laboratorijskim eksperimentima, koji tek treba da budu objavljeni u stručnom časopisu, naučnici su patogen izbacili u zrak i nanijeli su virus na niz površina. Pod ovim strogo kontroliranim uvjetima, virus je ostao do tri sata na zraku, do jednog dana na kartonu i do tri dana na plastici i nehrđajućem čeliku.

Stvarni svijet daleko je kaotičniji od unutrašnjosti laboratorija, a virusna održivost će se nesumnjivo razlikovati od mjesta do mjesta. Ali ove procjene još uvijek ostavljaju dovoljno vremena da se virus akumulira na površinama izrađenim od ovih materijala, od stupova metroa do opreme za teretanu, kaže Elodie Ghedin, virolog i epidemiolog sa Sveučilišta za globalno javno zdravlje njujorškog sveučilišta. Odatle SARS-CoV-2  se može lako kontaminirati na vaše ruke i vaše tijelo kada dodirnete oči, nos ili usta.

Srećom ovaj virus je ranjiv. Ranije ovog mjeseca, Agencija za zaštitu okoliša objavila je veliku listu dezinfekcijskih sredstava sa sastojcima za koje se zna da uništavaju koronaviruse poput SARS-CoV-2. Mnoge od njih sadrže etilni alkohol, izopropil alkohol ili malo izbjeljivača kao svog aktivnog sredstva. Sve ove tri hemikalije se obično koriste u laboratorijama za mikrobiologiju, a deluju prožimajući proteine – osnovne jedinice koje održavaju ćelije i viruse. Alkoholi mogu takođe poremetiti masne vanjske prevlake koje oblažu mnoge viruse, uključujući SARS-CoV-2, sprečavajući ih da se prikače i prodru u nove ćelije.

Međutim, neće raditi sve formulacije. Budite oprezni kod proizvoda koji se oslanjaju samo na klorheksidin, uobičajeni antimikrobni lijek koji djeluje na mnoge patogene, ali izgleda da ostavlja koronavirus netaknut. Također, obratite pažnju na proizvode koji sadrže samo antibiotike, koji deluju protiv bakterija, a ne virusa.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije