Inspekcija reagirala na uličnu prodaju sredstava za dezinfekciju i rukavica u Sarajevu

B. R.
Inspekcija reagirala na uličnu prodaju sredstava za dezinfekciju i rukavica u Sarajevu
FOTO: Facebook / Ilustracija

Fotografija, objavljena na društvenim mrežama, za koju se tvrdilo da svjedoči o prodaji sredstava za dezinfekciju, maski i rukavica u jednoj od centralnih sarajevskih ulica po znatno visokim cijenama, Ferhadiji je izazvala mnoštvo komentara.

Tim povodom, Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove (KUIP) smo pitali da li im je prijavljen ovaj slučaj i, ako jeste, da li su reagovali. 

Kako su naveli u odgovoru za portal Radiosarajevo.ba, tržišno-turistički inspektori su u posljednjih pet dana izvršili dva puta nadzor nad radom trgovinskog objekta u ulici Ferhadija broj 11.

Utvrđeno je da, kako su naveli, vlasnik posjeduje odobrenje za rad tj. Rješenje nadležne službe Općine Stari Grad.

Istaknuto je da ovom pravnom licu dozvoljena i prodaja farmaceutskih i medicinskih preparata.

"Konstatovano je i da subjekt nadzora, registrovanu djelatnost, obavlja u skladu sa odobrenjem poslovanja i izdatim šiframa djelatnosti za trgovinu na malo hranom, pićima, duhanskim proizvodima, kao i ostalom robom u specijaliziranim prodavnicama kojima je, između ostalog, odobrena prodaja farmaceutskih proizvoda i medicinskih preparata", naglašeno je.

U Sarajevu na ulici prodaju sredstva za dezinfekciju, maske i rukavice?

Podcrtali su da za zatečenu robu, među kojom su dezinfekciona sredstva i medicinske rukavice, posjeduje račune i potrebne kalkulacije koje su evidentirane u trgovačkoj knjizi, ali:

"S tim da je prilikom jutros provedene kontrole konstatovano da subjekt nadzora nije evidentirao dnevni promet, radi čega mu je zbog neažurnog vođenja trgovačke knjige izdat prekršajni nalog u iznosu od 1.000 maraka i upravna mjera, odnosno rješenje postupajućeg tržišno-turističkog inspektora."

Prodaja po znatno višim cijenama?

Reagovali su i po navodu da su se navedene potrepštine prodavala po znatno višoj cijeni u odnosu na prosječnu.

"U segmentu navoda podnesenih prijava o povećanju cijena zaštitne medicinske opreme kod navedenog poslodavca tu vrstu prekršaja nije bilo moguće utvrditi, jer je sa prodajom iste počeo 18. marta 2020.godine, uz pridržavanje donesenih pravila o načinu formiranja cijena u uslovima slobodnog formiranja cijena na tržištu, radi čega je bilo nemoguće utvrditi eventualno povećanje cijena u odnosu na one od 05.3.2020.godine, u skladu sa donesenom Odlukom Vlade FBiH", istakli su iz KUIP-a.

Podsjetili su da su inspektori su sada izvršili 94 usmjerena i redovna nadzora onih koji prodaju proizvode na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena.

Tom prilikom su utvrdili sljedeće:

"Nepridržavanje propisanih mjera utvrđeno je u 44 slučaja, odnonso 46, 80 posto , i to 29 kod trgovinskih objekata i 15 apoteka, radi čega se djelovalo izdavanjem 73 prekršajna naloga u iznosu od 58.831 maraka, a u skladu sa odredbama Zakona o kontroli cijena, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o unutrašnjoj trgovini."

KUIP je ukazao da će nastaviti pratiti kretanje cijena osnovnih životnih namirnica, proizvoda i higijenskih potrepština.

Zamolili su građane da se uzdrže, kako su naveli neosnovanih prijava, što je u proteklom periodu zabilježeno u velikom broju slučajeva, kako se njihovi i onako, kako su istakli, nedostatni kapaciteti u pogledu kadrovske popunjenosti i potrebe da odgovorno na sve zahtjeve vezane za sprečavanje nastanka štetnih posljedica uzrokovanih pojavom epidemije COVID-19, ne bi dodatno opterećivali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije