CIKBiH urgirao da se osiguraju finansijska sredstva za lokalne izbore

Fena
CIKBiH urgirao da se osiguraju finansijska sredstva za lokalne izbore
Agencije / Ilustracija

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine, u okviru nadležnosti i  uvažavajući aktuelnu epidemiološku situaciju u zemlji, provodi pripremne aktivnosti koje prethode raspisivanju i održavanju ovogodišnjih lokalnih izbora.

Finansijska sredstva za organizaciju i provedbu izbora još uvijek nisu osigurana čime je CIKBiH trenutno onemogućen u provođenju pripremnih aktivnosti.

Kako bi blagovremeno izvršili nužne pripremne aktivnosti koje, između ostalog, podrazumijevaju i pokretanje postupaka javnih nabavki, CIK se pismenim putem 3. i 26. marta, obratio članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministru finansija i trezora BiH, ukazujući  na potrebu hitnog djelovanja.

S obzirom na to da je na dopise izostao odgovor, CIK je 14. aprila, ponovo uputio dopis, ovaj put samo Ministarstvu finansija i trezora BiH, tražeći informaciju da li su osigurana finansijska sredstva za organizaciju i provedbu izbora.

U odgovoru od 16. aprila Ministarstvo finansija i trezora BiH je informiralo CIK da je budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu u proceduri usvajanja te da je trenutno na snazi Odluka o privremenom finansiranju.

Cijeneći nužnim potrebu osiguranja potrebnih sredstava i u tom smislu otklanjanje evenutalne nejasnoće CIK je ponovo 22. aprila uputio dopis Ministarstvu finansija i trezora BiH, urgirajući za dostavu informacije da li su finansijska sredstva za provedbu lokalnih izbora osigurana te ukoliko jesu kojim aktom i u kojem iznosu.

Iz CIK-a su podsjetili da su za lokalne izbore 2016. godine sredstva osigurana 30. decembra 2015. godine kada je usvojen budžet za 2016. godinu, dok su za provođenje Općih izbora 2018. godine potrebna sredstva osigurana 25. januara 2018. godinu kada je usvojen budžet.

"Ne prejudicirajući dalji razvoj epidemiološke situacije, naglašavamo da izvršavanje zakonskih ovlaštenja CIK-a, utvrđenih važećim Izbornim zakonom BiH, ne smije biti dovedeno u pitanje", saopćeno je danas iz Ureda za informiranje Centralne izborne komisije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije