CIK: Sredstva za izbore moraju biti osigurana do 19. maja

0
Fena
CIK: Sredstva za izbore moraju biti osigurana do 19. maja
Foto: Arhiv / Ilustracija

Centralna izbora komisija (CIK) BiH saopćila je da, prema odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH, nadležne institucije sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, odnosno u ovom slučaju do 19. maja - saopćeno je iz CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH je procijenila da će Opći izbori 2022. godine koštati oko 12.528.000,00 KM.

Kako se ističe u saopćenju, CIK će postupati po odredbama Izbornog zakona BiH i striktno se pridržavati svih zakonskih odredbi i rokova koji su propisani.

SDA usvojila 13 zaključaka: "Pozivamo Trojku da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda"

SDA usvojila 13 zaključaka: "Pozivamo Trojku da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda"

"Javnost podsjećamo na odredbe člana 1.3a Izbornog zakona BiH prema kojim 'Mandat članova predstavničkih organa izabranih na redovnim izborima traje četiri godine i teče od dana objavljivanja rezultata izbora u Službenom glasniku BiH'. Rezultati Općih izbora 2018. godine su objavljeni u Službenom glasniku BiH broj 78/18 od 06.11.2018. godine", navode iz CIK-a.

U skladu s tim, mandat članova predstavničkih organa izabranih na Općim izborima 2018. godine traje do novembra 2022. godine.

"Pozivamo donosioce odluka u Bosni i Hercegovini da ispune svoju zakonsku obavezu i u zakonskom roku osiguraju finansijska sredstva za provedbu Općih izbora 2022. godine", poručuju iz CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH je 4. maja donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine. Izbori će biti održani u nedjelju, 2. oktobra ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije