CIK donio odluku: SDS ne može izaći na Lokalne izbore u oktobru

3
Radiosarajevo.ba
CIK donio odluku: SDS ne može izaći na Lokalne izbore u oktobru
Foto: Prtscr / Youtube / S današnje sjednice CIK-a

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) odlučila je da najveća opoziciona stranka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS, Srpska demokratska stranka (SDS) ne može izaći na na Lokalne izbore u oktobru. 

Odluka je donesena danas, 31. maja, na 28. hitnoj sjednici.

Problem je u tome što SDS nema bankovni račun, preciznije, a kao posljedica ranijih sankcija Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država

Od danas body kamere na uniformama policije KS: Transparentnost na prvom mjestu

Od danas body kamere na uniformama policije KS: Transparentnost na prvom mjestu

Za odbijanje SDS-a glasalo je pet članova CIK-a, dok je Suad Arnautović podržao njihovu prijavu smatrajući da je to definisano posljednjem izmjenama zakona, član 15 1b, koji, kako je mišljenja, "u stavu 2 propisuje da račun za finansiranje otvara lice ili organ kojeg ovlasti politička stranka ili nezavisni kandidat"

Za Arnautovića je to alternativna norma, on smatra da riječ ili razdvaja uslove, a, kako je SDS ovlastio jedno jedno lice da u njihovo ime otvori račun, za njega u ovoj fazi nema prepreka da se ovjeri stranka, pa je glasao protiv prijedloga službe CIK-a da im se ne odobri ovjera.

S druge strane, članica CIK-a Vanja Bjelica taj dio zakona tumači drugačije, ističući da prethodni stav pojašnjava nejasnoću: "Prema ovom stavu, politička stranka je dužna otvoriti poseban račun za finansiranje troškova izborne kampanja. Račun je otvorilo fizičko lice, ali taj račun se i dalje vodi na fizičko lice. Radi se o tome, da, ako se dozvoli prijava na ovaj način, mi ne bismo mogli kontrolisati račun. Treće lice prema CIK-u, nije ovjereno, već radi u svoje ime za račun stranke. Podržat ću prijedlog službe, evidentno je da račun nije dostavljen."

Na kraju je naglasila da je pitanje zašto jedna stranka koja nije kažnjena u ovoj zemlji i koja je na izborima otkako se održavaju, "pitanje za neke druge organe - nismo mi doveli do toga i druga mogućnost ne postoji u skladu sa zakonom."

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić je podvukla kako ona smatra da bi, prihvatanjem ovakvog računa, članovi Komisije učestvovali u nezakonitim radnjama. Mišljenja je i kako je SDS ovim sam sebi napravio još veći problem.

Istovremeno, CIK je odobrio učešće na izborima za 82 stranke, dok su naveli da njih 35 ima "popravljive nedostatke". Među njima je stranka SRS Vojislav Šešelj koja, konačno, zbog izmjena zakona s ovim imenom ne može izaći na izbore. Članovi CIK-a smatraju da se stranka treba obavijestiti da izmijeni naziv stranke.

Pet političkih stranaka ne ispunjava uslove za ovjeru, istaknuto je. Centralna izborna komisija BiH  će obavijestiti političke stranke da u roku od dva dana od prijema obavještenja otklone utvrđene nedostatke ili nepravilnosti za osnovne izborne jedinice za koje nije dostavljen dovoljan broj validnih potpisa podrške odnosno da dostave dodatnu potrebnu dokumentaciju. 

Podsjetimo, CIK-u je podneseno ukupno 238 prijava za ovjeru nezavisnih kandidata. Ukupno 169 nezavisnih kandidata ispunjava uslove za ovjeru u cjelosti od čega 40 nezavisnih kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 23 nezavisna kandidata imaju nedostatke u prijavi i 46 nezavisnih kandidata nisu podnijeli prijavu na propisan način. Centralna izborna komisija BiH će obavijestiti 23 nezavisna kandidata da u roku od dva dana od dana prijema obavještenja otklone utvrđene nedostatke ili nepravilnosti. Centralna izborna komisija BiH je odbacila prijave 46 nezavisnih kandidata jer prijave nisu podnijeli na propisan način.

Rok za političke stranke i nezavisne kandidate za otklanjanje nedostataka ističe u ponedjeljak, 3. juna 2024. godine u 16 sati. 

Pregled ovjerenih političkih stranaka pogledajte OVDJE.

Pregled ovjerenih nezavisnih kandidata pogledajte OVDJE.

Pregled ovjerenih nezavisnih kandidata predstavnika nacionalnih manjina pogledajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije