BiH / CIK: Demantujemo navode o aferama, krađi glasačkih listića, ruskim IT stručnjacima...

13. 04. 2018. u 11:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 10

Nakon nekoliko afera koje su potresle Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine, iz ove institucije stigao je demant za sve ove navode o, kako kažu, aferama i nezakonitom radu, krađi na izborima, dolasku ruskih IT stručnjaka.

"Također, demantujemo zlonamjerne navode o "radnim materijalima". Svi znaju da Centralna izborna komisija BiH nikakav akt o izboru delegata u Dom naroda PFBiH nije ni razmatrala a pogotovo nije usvojila akt koji je protivustavan. A i da jeste donijela nekakav akt pitamo: Ko odlučuje o njegovoj ustavnosti“, napisali su u saopćenju iz CIK-a.

U tom smislu posebno se izdvajaju konstrukcije i manipulacije o stanju u Skladištu Centralne izborne komisije BiH, zbog čega je CIK javnosti dao posebno pojašnjenje.

"Neiskorišteni čisti papir za štampanje glasačkih listića i bezvrijedna registraturna građa nisu jedno te isto. Ogromna je razlika. Prema izvještaju o stanju u skladištu CIK-a, prikazana je razlika od 10,45 kilograma papira. Nekoliko kilograma na količini od 29.136.000 kilograma papira može da varira u zavisnosti od suhoće, odnosno, vlažnosti samog papira, jer je riječ o višegodišnjem skladištenju", istaknuli su iz CIK-a.

Dodaju i da se svi podaci iz navedenog izvještaja o stanju u skladištu i manjku materijala u iznosu od oko 35 tona odnose na bezvrijednu registraturnu građu, kao što su iskorišteni glasački listići, ogromne količine iskorištenih postera, škart od rezanja papira, iskorištene kartonske kutije itd. 

"Kaliranje je samo jedna od mogućih pet okolnosti koje navodi komisija koja je utvrđivala stanje u Skladištu Centralne izborne komisije BiH. Ne navodi se nigdje da je "kaliralo 35,8 tona glasačkih listića“ kako to pojednci i grupe plasiraju u javnosti

U vrijeme nastajanja i usvajanja ovog pisanog Izvještaja o stanju u skladištu Centralne izborne komisije BiH u detalje se o njemu razgovaralo na kolegiju i na sjednicama Centralne izborne komisije BiH i tada je otklonjena svaka sumnja u postojanje mogućih nezakonitosti. U suprotnom bi Centralna izborna komisija BiH informaciju o tome dostavila Tužilaštvu BiH. Svih sedam članova Centralne izborne komisije BiH: Irena Hadžiabdić, Suad Arnautović, Branko Petrić, Novak Božičković, Ahmet Šantić, Stjepan Mikić i Vlado Rogić su na 18. sjednici održanoj 24.04.2014. godine jednoglasno usvojili Izvještaj komisije o stanju u Skladištu Centralne izborne komisije BiH", dodaje se u saopćenju, uz napomenu da CIK BiH neće biti djelo "ničije političke i izborne kampanje, jer mu tu nije mjesto".

NEMA KOMENTARA