Hadžiabdić: Stvaraju se bespotrebne afere, dokument o Domu naroda je radni materijal

E. H.
Hadžiabdić: Stvaraju se bespotrebne afere, dokument o Domu naroda je radni materijal
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Irena Hadžiabdić
Nakon što su tokom dana lideri brojnih partija u BiH reagirali na navodni pokušaj nametanja neustavnih i diskriminatorskih modela popune Doma naroda Parlamenta FBiH, reagirala je i Centralna izborna komisija BiH kojoj se pripisuju takve odluke.

Iz CIK-a su ovom prilikom poručili kako u ovom slučaju uopće nije riječ o nekoj od odluka CIK-a o kojoj je bilo govora, nego da je riječ o "radnom materijalu", za koji nije ni postojala najava da će biti dio sjednice kolegija CIK-a BiH. Također, potcrtala je još jednom kako je riječ jednostavno o radnom materijalu, a ne o stavu ove institucije.

"Materijale je kreirala stručna služba CIK-a, a o njima je danas raspravljano na Kolegiju CIK-a. Optužbe da je prijedlog, odnosno radni materijal iskreiran s predsjedavajućom Borjanom Krišto je smiješan. Ja jesam imala sastanak s njom prije jedno 20-ak dana u Parlamentu, ali on je upisan u plan aktivnosti CIK-a i jedino razlog zašto smo razgovarale nije bilo uopće uređenje izbora delegata u Dom naroda, nego da se nastavi rad interresorne grupe, da znamo mi u CIK-u kako će organizirati izbore i hoće li doći do izmjena Izbornog zakona BiH, koje su prijeko potrebne i logične. No, ne treba praviti aferu tamo gdje je nema, na osnovu radnih materijala koji još uvijek nisu odluka, kao da je to zločin koji treba kazniti smrtnom kaznom", istaknula je predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Ona je dodala i da je rok za rješavanje ovakvih problema, odnosno spornih odredbi Izbornog zakona bio još prošle godine, no da to nije učinjeno te da postoje brojni radni materijali kojima se pokušava potaknuti dijalog u vezi s izmjenama Izbornog zakona.

"Nama je žao što su ti radni materijali izazvali ovu konfuziju. Žalosno je da se u javnosti manipulira takvim radnim materijalima i da se govori o tome da CIK BiH sprema državni udar", dodala je Hadžiabdić.

Govoreći o tome da li će sporne odredbe Izbornog zakona BiH spriječiti raspisivanje izbora u BiH Hadžiabdić je rekla da njima nije problem da raspišu izbore.

"Izbori će biti raspisani, mi nemamo nikakvih problema da to uradimo, ali vlast neće biti formirana ako ne bude mogli odrediti odakle će koliko delegata biti uključeno u Dom naroda. Na CIK se vrše pritisci, ali ja mislim da smo svojim dosadašnjim radom pokazali da radimo nezavisno i nepristrasno

Šta će se desiti ako niko ništa ne dogovori? Onda će e sve ponovo svaliti na CIK i možda ćemo morati zajedno sjesti da zajedno razgovaramo o ovom problemu. Tako je bilo i sa slučajem Mostara, kada CIK ni po jednom osnovu nije mogao pronaći rješenje, ali smo mi ipak bili prozivani u javnosti za to. Dakle, šta god CIK uradi nije dobro", zaključila je Hadžiabdić.

Podsjećamo, ranije tokom dana reagirale su brojne partije koje su ukazale da je CIK BiH pod utjecajem HDZ-a, te da na ovaj način "vrše državni udar", jer donoseći odluku o izboru delegata u Dom naroda FBiH "svjesno krše zakonske i ustavne odredbe BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije