Avdić: Sve je spremno da se brže krene sa imunizacijom

Fena
Avdić: Sve je spremno da se brže krene sa imunizacijom
Fena / Nermin Avdić

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), epidemiolog Nermin Avdić izjavio je kako cijepljenje u HNK-u ide dobro i dodao kako očekuju isporuku većeg broja cjepiva.

"Što se tiče imunizacije cijepljenje ide dobro. Sva donacija iz Srbije je podijeljena, sada je došla ova druga koja se također dijeli i već je u tijeku samo cijepljenje. Očekujemo već u narednom periodu da će nam i AstraZeneca u nešto većem broju doći, a nadam se čak i ova kineska", kazao je Avdić.

Što se tiče zdravstvenih ustanova one su, po njegovim riječima, manje-više sve spremne da se malo brže krene s imunizacijom.

Avdić je istakao kako postoji određen broj zdravstvenih radnika koji bi s cijepljenjem trebali završiti u ovoj sedmici, a da se u nekim općinama već prešlo na cijepljenje u domovima za stare osobe.

"U nekim općinama gdje je završeno za zdravstvene radnike, prebacili smo se na cijepljenje domova za stara lica, što nam je također u prioritetima. Onda ćemo krenuti s onima od 65 plus s komorbiditetom, da bi kasnije eventualno krenuli na ove druge rizične grupe. Prvo moramo razmišljati o onim pacijentima koji su na dijalizi, dijabetičarima, a onda vatrogasci, policija, novinari", istakao je Avdić.

Naglasio je kako novinari definitivno jesu u prioritetu, ali tek u nekoj trećoj fazi.

Pogledajte VIDEO.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije