Cijena ulja u BiH 3, 3 eura, a u V. Britaniji 1, 3 eura: Ko je krivac?

13
Radiosarajevo.ba
Cijena ulja u BiH 3, 3 eura, a u V. Britaniji 1, 3 eura: Ko je krivac?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Ilustracija

Cijene pojedinih prehrambenih artikala u Bosni i Hercegovini skuplje su od cijena u trgovinama mnogo bogatije zapadne Europe? Ko je odgovoran za to i što nadležne instiucije poduzimaju? Inspekcije obavještavaju da izriču kazne za prekoračenja marži, ali do sada nije poznato koliko je kazni naplaćeno.

Iako su entitetske vlade ranije donijele odluke o ograničavanju marži, odnosno, razlika između nabavnih i prodajnih cijena u trgovinama na osnovne namirnice, u praksi građani teško da mogu osjetiti korist. Naprotiv. Gotovo da nema grupe proizvoda ili usluga za koje sada ne plaćamo veću
cijenu u odnosu na onu koju smo plaćali prije reakcije izvršnih vlasti. Odgovornih zvanično nema.

Šampion poskupljenja je suncokretovo ulje, čiju cijenu su trgovci u RS znali povećavati i tri puta u istom danu, pa je u kratkom roku udvostručena.

State Department o rezoluciji o Srebrenici: Prihvatanje činjenica region pokreće ka pomirenju

State Department o rezoluciji o Srebrenici: Prihvatanje činjenica region pokreće ka pomirenju

Poskupljenja su, istina, prema podacima iz Evropske unije, zabilježena svugdje, no nelogično je to što su cijene osnovnih namirnica u najrazvijenijim zemljama kontinenta i nakon poskupljenja, niže nego u Bosni i Hercegovini.

Cijena litra ulja po državama:

3, 3 eura BiH
1, 3 eura Velika Britanija
1, 49 eura Belgija
1, 7 eura Italija
1, 5 eura Srbija
1, 8 eura Crna Gora

Željko Rička, ekonomista za BHRT je naveo da ima više razloga ovako drastičnim razlikama u cijenama:

"Cijene koje se sada tako drastično mijenjaju nisu samo cijene iz objektivnih razloga, nego su to psihološke cijene, psihološka inflacija zbog panike u koju mi zapadamo".

U obzir treba da uzmemo i činjenice da prosječan Britanac za svega jednu sedmicu zaradi oko 700 eura i da mu je ulje jeftinije nego prosječnom građaninu BiH, koji taj iznos ne zaradi ni za mjesec, ukoliko ima radno mjesto – napominju sindikalci.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS objašnjava kako su poskupljenja u našoj zemlji - nezakonita.

"Od svoje plate pokušavate da obezbijedite samo osnovne životne namirnice, a šta ćemo sa uslugama is vim onim što radnik i njegova porodica moraju da plate da bi mogli funckionisati normalno".

U Bosni i Hercegovini izvjesno je da su ekstremna poskupljenja osnovnih životnih namirnica nezakonita, ali podatke o broju izrečenih i naplaćenih novčanih kazni u oba entiteta niko ne zna. Zna se da sada trgovački lanci ostvaruju ekstra profit, pravdajući to stanjem na svjetskom tržištu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije