Cijene nafte rastu: Hoće li uskoro poskupjeti gorivo i u BiH?

F. V.
Cijene nafte rastu: Hoće li uskoro poskupjeti gorivo i u BiH?
Foto: Lider.hr / Naša tema / Ko nas pljačka na gorivu?

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošle sedmice, treće zaredom, jer mnoge zemlje u svijetu ublažavaju restriktivne mjere u vezi suzbijanja koronavirusa, pa potražnja za "crnim zlatom" raste, dok se zalihe smanjuju.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 5,2 posto, na 32,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio gotovo 20 posto, na 29,43 dolara, piše Hina.

Cijene nafte mjesecima su bile pod pritiskom, skliznuvši na najniže nivoe u 20-ak godina, jer su zbog koronakrize sve najveće svjetske privrede uronile u recesiju, pa je oštro pala i potražnja za naftom.

Cijene nafte u porastu treću sedmicu zaredom, evo prognoza za dalje

Vlada Federacije BiH početkom mjeseca aprila donijela je odluku o neposrednoj kontroli cijene nafte i naftnih derivata, a to je rezultiralo nezapamćenim "padom" cijena goriva u FBiH.

Štaviše, u nekim slučajevima u borbi za mušterije, "pumpadžije" su izazvale "trgovinski rat", te su svakodnevno padale cijene, najviše u srednjoj Bosni.

Gorivo je najjeftinije u posljednjih desetak godina...

"Rast cijena nafte je očekivan, uzimajući u obzir OPEC mjere (ograničenje ponude) od početka maja, kao i blago povećanje potražnje za ovim energentom. Ekonomije se polako otvaraju, što povećava potražnju, kako na tržištu finalne, tako i poslovne potrošnje. Međutim, uslijed globalne recesije vjerovatno je da su ovo kratkoročna povećanja cijena, ne dugoročno. Tako da trend može biti prisutan, ali ne očekujem dramatičan rast cijena (jer još uvijek nema osnova za navedeno)", govori za Radiosarajevo.ba ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Šta bi najnovija odluka mogla da znači za tržište Bosne i Hercegovine? Iz Vlade FBiH zasad nema nagovještaja da će doći do korekcija cijena.

"Još uvijek postoje značajne zalihe koje će narednih nekoliko mjeseci održavati niže cijene. Shodno tome, u Bosni i Hercegovini će se aktuelne mjere kontrola cijena nafte vjerovatno usklađivati shodno procesu otvaranja ekonomije, odnosno konkretno proglašenju kraja vanrednog stanja (ili stanja nesreće). Dakle, to manje ovisi o kretanjima na globalnom tržištu, koliko o tome da li smo u vanrednom ili normalnom stanju, shodno zakonskim okvirima entiteta. Moguće da će se do kraja mjeseca ukinuti vanredno stanje (Slovenija je to već uradila), a zbog finansijskih pritisaka usvojenih "korona zakona"", zaključio je Čavalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije