Dizdarević: Dva su velika razloga što će nafta biti skuplja u svijetu, pa i BiH

A. Sokolović
Dizdarević: Dva su velika razloga što će nafta biti skuplja u svijetu, pa i BiH
Foto: Otisak.ba / Zlatko Dizdarević

Nafta jeste činjenica i ogledalo šta se dešava u svijetu, i napad dronovima na Saudijsku Arabiju imat će velike posljedice. Postoje dva važna i treći, ne tako manje nebitan razlog, koji može donijeti ozbiljne posljedice na cijenu nafte u svijetu, regionu, pa i Bosni i Hercegovini.

To za Radiosarajevo.ba rekao Zlatko Dizdarević, novinar i diplomata koji je kao ambassador Bosne i Hercegovine radio u Hrvatskoj, Jordanu, Iraku, Siriji i Libanu, komentirajući za naš portal posljednja dešavanja na napad dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji. 

SAD krivi Iran za napad na Saudijsku Arabiju: Prva reakcija - skuplja nafta

Jemenski pobunjenici Huti preuzeli su odgovornost za napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, a koji se desio u subotu, 14. septembra, piše CNN . Naftna postrojenja su napadnuta dronovima. Nanijeta je šteta polovini naftnih kapaciteta u Saudijskoj Arabiji, što čini pet posto globalne opskrbe naftom.

Podsjetimo, Saudijska Arabija je od sinoć u plamenu. Iz dva velika naftna postrojenja u toj zemlji izlazi gusti nakon napada koji je izveden dronovima, koji su izazvali požare u kompaniji za preradu nafte Aramco i na naftnom polju Hurais.

Na video-snimcima, koji su snimljeni u Bukjaku na istoku zemlje, vide se plamenovi i dim koji se uzdiže, u pozadini se čuju pucnjevi iz vatrenog oružja.

Saudijska naftna kompanija Aramco tvrdi da je ovo postrojenje najveća fabrika za stabilizaciju sirove nafte na svijetu.

Dizdarević smatra da je svijet prije nekoliko dana bio iznenađen što je nafta pojeftinila kada je američki predsjednik Donald Trump raspustio savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, tako da će sasvim sigurno na cijenu nafte utjecati i sve šta se posljednih sati dešava u Saudijskoj Arabiji.

“Sve to će sigurno utjecati na cijenu nafte. Imaju dva ozbiljna razloga, koji se prepoznaje na televiziji sa Jemenom i napadima u zadnjih 48 sati na najveće rafinirije. Prvi je udar, posebno Aramcove centre, koji su žila kucavica Saudijske imperija i povezana sa američkom. Činjenica da je došlo do te vrste napada, izazvat će posljedice na cijenu nafte”, priča Dizdarević za naš portal.

On tvrdi da ni drugi razlog nije nimalo naivan, iako se ne govori o njemu previše.

“Riječ je o skidanje embarga u Americi oko svih dešavanja 11. septembra. Za povezanost s tim napadima sa Saudijskom Arabijom znalo se i ranije. U prvom redu, znalo se da su većina operativaca bili Saudijci, ali se manje znalo da je iz saudijskog vrha bio rukovodilac ove operacije. Prije dva dana je stigla vijest da će SAD otkriti koji je saudijski zvaničnik povezan sa napadima 11. septembra. Vjerujem da će to dodatno utjecati ne destabilizaciju odnosa SAD i Saudijske Arabije“, dodao je Dizdarević.

Huti dronovima napali dva najveća naftna postrojenja Saudijske Arabije

Jemenski pobunjenici Huti preuzeli su odgovornost za napade bespilotnih letjelica na dvije ključne naftne instalacije duboko u Saudijskoj Arabiji u subotu, i time povećali rizik da dođe do poremećaja u isporuci nafte u svijetu.

Ugledni novinar i nekadašnji ambasador smatra da postoji i treći razlog za povećanje cijena nafte u svijetu.

„To su problemai koji su se javili posljednjih dana u OPEC-u (Organizacija zemalja izvoznika nafte, op..a). Svi ti problemi o ovoj organizaciji donijez će ozbiljne promjene u cijenama naftze u svijetu“, poduvkao je Dizdarević.

Na naše pitanje koliko će se to odraziti na cijenu nafte na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini, Dizdarević je kazao:

„Balkan, Bosna i Hercegovina i zemlje u regionu su žrtve. Oni su posljedica činjenica koje ni na kakav način ne mogu odlučivati o cijeni nafte. Mi smo prestali davno biti bitan faktor za domaću situaciju. Mi smo i dalje mali igrač, u prvom redu zbog stvari koje se dešavaju u državi posljednjih godina, od korupcije pa dalje“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije