Cijene nafte u porastu treću sedmicu zaredom, evo prognoza za dalje

Radiosarajevo.ba
Cijene nafte u porastu treću sedmicu zaredom, evo prognoza za dalje
Foto: Pexels / Ilustracija

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošle sedmice, treće zaredom, jer mnoge zemlje u svijetu ublažavaju restriktivne mjere u vezi suzbijanja koronavirusa, pa potražnja za 'crnim zlatom' raste, dok se zalihe smanjuju.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 5,2 posto, na 32,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio gotovo 20 posto, na 29,43 dolara, piše Hina.

Cijene nafte mjesecima su bile pod pritiskom, skliznuvši na najniže nivoe u 20-ak godina, jer su zbog koronakrize sve najveće svjetske privrede uronile u recesiju, pa je oštro pala i potražnja za 'crnim zlatom'.

No, u posljednje tri sedmice cijene su znatno porasle jer mnoge zemlje ublažavaju restriktivne mjere, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, pa potražnja za naftom jača, a zalihe padaju.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je procjenu da će globalne zalihe nafte u drugoj polovini godine pasti oko 5,5 milijuna barela dnevno.

Predviđa, doduše, i pad potražnje u ovoj godini, i to za 8,6 miliona barela dnevno.

No, najveći svjetski proizvođači već su oštro smanjili proizvodnju. Nedavno su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neovisni proizvođači na čelu Rusijom dogovorili najveće smanjenje proizvodnje u povijesti, za 9,7 miliona barela dnevno, što je stupilo na snagu 1. maja.

 

Tržište nije euforično jer se pandemiji koronavirusa još ne nazire kraj i pojavljuju se novi slučajevi zaraze u zemljama koje su počele ublažavati restriktivne mjere.

"Naše je mišljenje da će, s obzirom na razmjere i brzinu poremećaja, trebati više vremena da se u potpunosti apsorbira prateći rast zaliha", kaže Amarpreet Singh, analitičar u Barclaysu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije