Cijene nafte padaju već osmu sedmicu od posljednjih devet

Radiosarajevo.ba
Cijene nafte padaju već osmu sedmicu od posljednjih devet
Foto: EPA-EFE / Dolar ojačao, cijene nafte pale

Cijene nafte na svjetskim tržištima oštro su pale i prošle sedmice, već osam u posljednjih devet sedmica, jer smanjenje proizvodnje u svijetu nije dovoljno da bi se uravnotežile ponuda i potražnja, s obzirom na to da je potražnja drastično pala zbog koronakrize.

Bečarević: Ovo je katastrofa, SAD je gubitnik, o padu cijena nafte pisat će se knjige

Almir Bečarević, nekadašnji direktor BH-Gasa i ekspert za energente, u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je posljednja dešavanja na svjetskog tržištu nafte, nakon što je cijena ove sirovine sinoć pala na najniži nivo u historiji trgovanja. Cijena nafte pala je danas na najniži nivo u historiji trgovanja, uslijed rasprodaje na svjetskim tržištima potaknute nesigurnošću oko skladišnih kapaciteta za naftu koja se trenutno ne može prodati.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala gotovo 24 posto, na 21,44 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 7,5 posto, na 16,94 dolara.

Na početku prošle sedmice ulagače je šokirao pad cijene nafte na američkom tržištu u negativno područje, što se nikada prije nije dogodilo, javlja Hina.

Naime, u ponedjeljak, dan prije nego što su ugovori s isporukom nafte u maju istjecali, trgovci nisu imali kome prodati, ali ni gdje uskladištiti naftu jer su rafinerije smanjile proizvodnju, pa su skladišta puna.

Stoga su nudili i 37 dolara po barelu svakom trgovcu koji ga je htio preuzeti.

Tokom sedmice cijene nafte su se oporavile, no i dalje se kreću oko najnižih razina u 20-ak godina.

Posljedica je to pada potražnje za naftom jer milijarde ljudi širom svijeta ostaju kod kuće zbog strogih mjera za suzbijanje koronavirusa.

"Nakon urušavanja cijena početkom tjedna, zbog kojeg su gotovo svi na planeti saznali za probleme na tržištu nafte, najavljeno je nekoliko relevantnih smanjenja proizvodnje nafte", objašnjavaju analitičari JBC Energyja rast cijena na kraju burne sedmice.
 
Damir Novotny za Radiosarajevo.ba: Šta će donijeti globalni pad cijena nafte?
 
Ove sedmice konkretne je korake najavio i SAD. Državni dužnosnici tvrde da je ukupna proizvodnja već pala za oko 300 000 barela dnevno.

No, kako se potražnja za naftom smanjila oko 30 miliona barela dnevno, odnosno 30 posto, to još nije dovoljno da bi se tržište uravnotežilo, upozoravaju analitičari.

"Ako se proizvodnja još više ne smanji, nafta se doslovce neće imati gdje skladištiti, što implicira prisilno zatvaranje na više lokacija", kaže Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije