Chollet i Escobar pred Senatom: 'Sankcije za sve koji potkopavaju državne institucije BiH'

4
Radiosarajevo.ba
Chollet i Escobar pred Senatom: 'Sankcije za sve koji potkopavaju državne institucije BiH'
Foto: Screenshot / Gabriel Escobar

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar i specijalni savjetnik državnog sekretara SAD-a Derek Chollet imali su saslušanje pred Vanjskopolitičkim odborom Senata o situaciji na Zapadnom Balkanu. 

Iako je fokus razgovora većinom bio na odnosu Srbije i Kosova, Chollet i Escobar su podijelili i svoja viđenja situacije u Bosni i Hercegovini. 

Chollet je tokom svog izlaganja rekao: "Fokusirani smo na Bosnu i Hercegovinu. U BiH je još uvijek mir, 28 godina nakon potpisivanja Daytona, ali to nije lagan mir.

Preminuo bivši košarkaš Lakersa (33) koji je igrao sa Kobe Bryantom

Preminuo bivši košarkaš Lakersa (33) koji je igrao sa Kobe Bryantom

Korupcija, nazadovanje u demokratiji, zapaljiva retorika etnonacionalističkih lidera, ovo je sve jako uznemirujuće i napada same temelje Dejtonskog sporazuma. Mi smo bili direktni i rekli kako smo protiv takvih poteza, i da ćemo nametnuti posljedice.

Mi ostajemo duboko posvećeni suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, njenim euroatlanskim integracijama i punoj implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma."

Escobar je dodao: "U Bosni i Hercegovini, godine disfunkcije i podjela su mučile državne i entitetske vlasti, nazadovajući cijelu zemlju, njene euroatlanske integracije i budućnost njenih građana. Etnonacionalistički lideri iz svih konstitutivnih naroda vođeni su ličnim i političkim interesom, a ne interesima građana.

SAD sada ulaže intenzivan napor da pojača rad međunarodne zajednice na očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Visoki predstavnik je koristio svoje bonske ovlasti da se izbori održe i da riječi četverogodišnju blokadu u formiranju nove vlasti u Federaciji BiH.

SAD je podržavala ove teške, ali neophodne odluke. S novom vlašću na državnom i entitetskom nivou, sada možemo pomoći liderima u BiH u radu na reformama i ispunjenu euroatlanskih aspiracija njenih građana.

Izuzetno smo zabrinuti secesionističkom i antidemokratskom retorikom predsjednika RS-a Milorada Dodika. S našim europskim partnerima ćemo raditi da se s tom retorikom prestane, te ćemo mu limitirati resurse.

I dalje podržavamo ALTHEA misiju da se očuva teritorijalni integritet BiH, a u SAD ćemo i dalje koristiti sankcije za one koji potkopavaju državne institucije ili Dejtonski mirovni sporazum. Na kraju, to su i NATO članovi." 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije