Charles Michel održao sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, ovo su poruke

8
L.S.
Charles Michel održao sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, ovo su poruke
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Charles Michel, Milorad Dodik i Šefik Džaferović

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel nakon posjete Beogradu, danas je u Sarajevu. 

Kako je prethodno i najavljeno u 17.00 sati održan je sastanak sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a nakon toga i press konferencija.

Sastanku je prisustvovao i Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini. 

ZA (I PROTIV) BiH U NATO-u | Edin Subašić: Dilema između prosperiteta i bijede separatizma!

ZA (I PROTIV) BiH U NATO-u | Edin Subašić: Dilema između prosperiteta i bijede separatizma!

Sastanku opravdano nije prisustvovao Željko Komšić, član Predsjedništva BiH jer je 18. maja podvrgnut operativnom zahvatu od kojeg se uspješno oporavlja. 

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH obratio se prvi nakon održanog sastanka. 

"Zapadni Balkan treba EU, ali tome treba dodati, da i EU treba Zapadni Balkan, rečenica je Charles Michela koju je izgovorio na samitu u Bledu, a bila je teza današnjeg sastanka", kazao je, između ostalog, Džaferović i podsjetio na situaciju koja vlada u Ukrajini. 

Ono što radi predsjednik Europskog vijeća jeste onako kako treba da budu uređeni odnosi u regiji i svijetu - mišljanja je Džaferović. 

"Potrebna je snažnija saradnja zemalja Zapadnog Balkana i EU, ali je potrebno i istočno partnerstvo. Govorili smo o geopolitičkoj zajednici koja nije i en smije biti zamjena za europski put, ali to može i mora da bude nešto što će nas dovesti u snažniji oblik saradnje sa EU, šta to konkretno znači, još uvijek nije definirano", naglasio je Džaferović. 

Pojasnio je kako je shvatio zamisao geopolitičke zajednice koja bi uključivala BiH i smatra da je BiH na dobrom putu.

"Što prije se moramo okrenuti realizaciji 14 prioriteta i što prije se okrenuti opciji kandidatskog statusa. Zatražio sam od predsjednika Evropskog vijeća da nam pomogne jer bi to relaksiralo odnose", kazao je Džaferović, tvrdeći da su to elementarne svari rečene danas. 

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel iskazao je zahvalnost zbog dobrodošlice BiH. 

"Ja sam istinski uvjeren da Zapadni Balkan treba EU i obrnuto. Moramo reći da nam predstoji sastanak sa liderima sa Zapadnog Balkana i želja nam je da produbio dijalog i ojačamo saradnju. Želio sam iz prve ruke da čujem vaše zabrinutosti i vaše probleme. Dok se mi ovdje obraćamo, Rusija vrši napad na ukrajinski napad. BiH je na svojoj koži osjetila užasne posljedice rata. Posljedice rata u Ukrajini osjetimo svi", kazao je Michel i naglasio kako se mora uspostaviti novi zamah za reforme. 

Predsjednik Evropskog vijeća tvrdi kako je EU cilj supostaviti novu dinamiku proširenja. 

"Išli smo sa prijedlogom da u junu u okviru Vijeća, razgovaramo o geopolitičkoj zajednici koja neće zamijeniti intergraciju u EU, ali će momentalno biti rješenje trenutnih problema. Zaista vjerujem u budućnost suverene, nedjeljive države Bosne i Hercegovine", kazao je Michel. 

Mišljenja je da politički lideri u našoj državi moraju da uspostave dijalog na najvišem nivou. 

"Ovo mi je prvi put u BiH i drgao mi je da zajednički možemo da razgovaramo", poručio je Michel. 

Dodik je s druge strane naglasio da smatra da je BiH "zaglavljena". 

"BiH predstoji sasvim novo kretanje. Ključno pitanje je sačuvati mir i stabilnost, a to nema alternativu, mir po svaku cijenu. Mir i obezbijediti sigurnost i lance snabdijevanja u vrijeme koje dolazi. Primijećujem da ukupna globalna situacija daje šanse za neka rješenja. Neke zemlje koje su bile daleko od članstva u EU, danas su jako blizu, Smatram da je EK bila nepravedna prema BiH, tražeći ispunjavanje nekih nemogućih uslova, pa i kad bi riješili enke, oni bi poslali nove. 

Predložio sam da od 14 prioriteta riješimo pet ili šest, kako bismo ih riješili što prije i dobili priliku za kandidatski status. Ako bduemo konzervirani izgubit ćemo volju. 

Daljem kretanjem prema EU mogu se modelirati rješenja. Ukoliko doluke nisu rješene jedinstveno, onda se ne može smatrati da je riješeno ijedno", naglasio je Dodik. 

On smatra kako je ALTHEA od velike koristi za Bosnu i Hercegovinu. 

"Ne bi bilo pametno otvarati neka nova pitanja, već nastaviti osiguravati mir i sigurnost", kazao je Dodik i spomenuo pitanje izbora. 

"Predlažem da RS odobri sredstva za izbore, pa da Federacija iste vrati u narednom periodu, ili da Federacija omogući sredstva. Protiv sam ove blokade, ja sam za da se izbori održe", naglasio je Dodik. 

Istakao je kako je tužan zbog situacije koja se dešava u Ukrajini i da Rusiju i Ukrajinu smatra prijateljskim narodom i da BiH po ovom pitanju treba ostati neutralna kako ne bi bila uvučena u veće probleme. 

"Gospodin Michel donosi određene nove vrijednosti samoj BiH, njegov koncept prihvatam. Biće oni koji ga neće prihvatiti, ali ja vas molim da se držite toga", poručio je, između ostalog, Dodik i naglasio kako je u toku razgovora ključna tema bila, pitanje izbora. 

Zanimljiv je osvrt Dodika da svi slušamo 20 godina isto i da je krajnje vrijeme da krenemo dalje i radimo zajedno.

Čelnik Evropskog vijeća bi se, navodno, u našoj zemlji trebao zadržati do 21. maja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije