... / Charles Fries u Predsjedništvu BiH: Dočekao ga je i Milorad Dodik u Titovoj ulici

30. 09. 2021. u 16:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zamjenik generalnog sekretara Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) za zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku i odgovor na krize Charles Fries održao je danas sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

Fries je imao priliku da razgovara u Predsjedništvu BiH sa predsjedavajućim Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Početak susreta pratio je i fotoreporter portala Radiosarajevo.ba Dženan Kriještorac.

Fries će u petak, 1. oktobra, zajedno sa operativnim komandantom EUFOR-a, generalpukovnikom Briceom Houdetom i šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom, održati konferenciju za medije u bazi Butmir i na taj način završiti posjetu Bosni i Hercegovini.

Zamjenik generalnog sekretara Fries je rekao da je u dvodnevnoj posjeti BiH kako bi prisustvovao završnoj ceremoniji ALTHEA operacije u BiH, najdužoj operaciji EU koja egzistira od 2004. godine, ali i kako bi učestvovao u Dijalogu o borbi protiv terorizma između EU i BiH.

Prilikom susreta je razgovarano i o procesu deminiranja u BiH, te je rečeno da je operacija ALTHEA posvećena procesu deminiranja u BiH i u saradnji s domaćim vlastima radi se na tome važnom pitanju, uzimajući u obzir da je veliki dio BiH još zagađen minama. Rečeno je da je s Ministarstvom odbrane BiH dogovorena podrška procesu deminiranja u donaciji materijalnih sredstava za deminiranje.

Istaknuto je da je BiH posvećena promociji mira, sigurnosti i stabilnosti u regiji i saradnji sa EU u oblasti Zajedničke vanjske i sigurnosne politike i pridruživanju mjerama EU u toj oblasti. Iskazana je spremnost da BiH bude dio ukupnih napora za postizanje sigurnosti i opredijeljena je borbi protiv terorizma u svijetu, i kao članica Globalne koalicije za borbu protiv terorizma na tom planu sarađuje sa zemljama regije i EU.

"Iskazan je interes za dalju saradnju institucija i agencija koje se bave migracijskim i sigurnosnim pitanjima, kao i na planu zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala. Migracije su zajednički izazov za EU i zapadni Balkan, rečeno je na sastanku.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili zamjeniku generalnog sekretara Friesu na posjeti i iskazali interes za nastavak saradnje s institucijama EU na pristupnom putu BiH", saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)