Sattler nakon sastanka s Komšićem i ambasadorima EU: Vratiti fokus na reforme

10
Radiosarajevo.ba
Sattler nakon sastanka s Komšićem i ambasadorima EU: Vratiti fokus na reforme
Foto: Twitter / Zajednička fotografija nakon sastanka u zgradi Delegacije EU u Sarajevu

Nakon što je u zgradi Delegacije Europske unije u Sarajevu u srijedu održan održan sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića s ambasadorima svih zemalja članica EU, oglasio se i šef Delegacije EU u našoj zemlji Johann Sattler.

Teme razgovora bile su izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, aktuelna kriza i blokada rada državnih institucija koju vrše predstavnici iz entiteta RS.

Dobra rasprava na današnjem sastanku ambasadora Europske unije s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem. EU će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu, podrazumjevajući tu i ekonomski oporavak i vakcine. Sad je najvažnije vratiti fokus na izbornu/ustavnu reformu”, napisao je šef Delegacije EU na zvaničnom Twitter profilu.

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Također, na sastanku se razgovaralo i o izjavi novog visokog predstavnika Christiana Schmidta o načinu izbora Željka Komšića u Predsjedništvo BiH kad je rečeno da "Komšić predstavlja Hrvate, a birali su ga više Bošnjaci".

Odmah nakon sastanka, Komšić je rekao da je ambasadorica BiH posjetila Ured kancelarke Angele Merkel gdje je postavila konkretno pitanje “da li izjava Christiana Schmidta predstavlja promjenu politike Njemačke u odnosu na izjavu od 6. maja ove godine koju je dala Vlada Njemačke”.

Podsjetimo, Komšić je medijima rekao da "Njemačka Vlada poručila da nisu promijenili politiku niti milimetar". U srijedu poslijepodne, stiglo je i pojašnjenje iz OHR-a. 

“Visoki predstavnik je u nedjelju, 5. septembra, sudjelovao na Konferenciji Njemačkog atlantskog društva, koja je imala za cilj upoznati sudionike s posebnim karakteristikama političkog i izbornog sistema BiH kako bi se dobila podrška za BiH", pojasnili su iz OHR-a za televiziju N1.

Dodali su kako visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt tom prilikom "nije stao na ničiju stranu već je govorio o situaciji i opisao različite stavove".

Prema najavama, za nekoliko dana na Balkan u Beograd dolazi i Angela Merkel koja će se, pred povratak u Berlin, sastati sa premijerima iz BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije