Četiri velika požara u BiH u samo dva mjeseca: Struka godinama ukazuje na probleme

1
Radiosarajevo.ba
Četiri velika požara u BiH u samo dva mjeseca: Struka godinama ukazuje na probleme
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dim iz pijace Heco

Sve češći požari u posljednje vrijeme otvaraju pitanje koliko smo uopšte zaštićeni, spremni, ali i svjesni koliko samo jedna mala greška može izazvati katastrofalne posljedice. Nerijetko zbog nepažnje, ljudski životi budu izgubljeni, a tada, nažalost, nema povratka.

Pijaca Kvadrant, prije 2 mjeseca. Izgorjeli svi štandovi, šteta ogromna, ali bez žrtava. Požar u Mokrom kod Pala, dva smrtna slučaja. Tragična eksplozija u Binježevu, smrtno stradao mladić. Požar na pijaci Heco, nema žrtava ni povrijeđenih, ali je šteta enormna. Uzroci ova četiri požara javnosti još nisu u potpunosti poznata, no struka je jasnog stava da često nemar nadležnih koji kontroliraju instalacije za prirodni plin igra jednu od glavnih uloga.

Direktor Civilne zaštite KS, Dženan Brkanić, kaže: "Imamo ogroman problem sa improvizacijom. Ne koristimo certificirane i bojlere. Ne vršimo redovno čišćenje dimnjaka ukoliko se grijemo na čvrsta goriva. Ne vršimo redovno servisiranje peći, odnosno izvora energije. Koristimo često grijalice koje nisu adekvatne, koje nisu certificirane."

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Brkanić dodaje da je mnogo faktora koje ljudi ne poštuju. Među njima je i kontrola elektroinstalacija kao jedna od primarnih kontrola ukoliko se želimo zaštiti od eventualnog požara. No zimi, kako navodi komandir odjelenja Vatrogasne jedinice Pale, Goran Božić, požari su neizbježni.

"Kada su u upotrebi mnoga ložišta na razne vrste goriva, kada je povećana potrošnja električne energije, kada su u vrijeme praznika u upotrebi ove lampice za ukrašavanje, kada se koriste pirotehnička sredstva, oko vremena praznika. Zimi je naročito povećana ta mogućnost izbijanja požara, zbog povećanja upotrebe ložišta", dodaje Božić. 

Iako ni nakon dva mjeseca od požara na pijaci Kvadrant nemamo jasno definisane uzroke, nezvanični izvještaji ukazuju na to da je ponovo ljudski nemar odigrao glavnu ulogu.

Na pijacu Kvadrant su stigli novi kontejneri, a štetu su sanirali Općina Novi grad, Grad Sarajevo i Vlada ovog kantona. No pijaca nije počela sa radom. Iz Kantonalnog tužilaštva pak navode da istraga još nije okončana.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo u navedenom predmetu još nije zaprimilo nalaz vještaka za protupožarnu zaštitu, tako da se Tužilaštvo u ovom trenutku ne može izjasniti o uzroku požara. Istovremeno, u predmetu se poduzimaju i druge radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja.

Inače, vatrogasci u Sarajevu već godinama ukazuju na to da im problem predstavlja nepropisno parkiranje ispred stambenih objekata, ali i nedostatak protivpožarne opreme u zgradama. Savjetuju građanima da budu oprezniji, da provjere sve na vrijeme, jer je samo jedan momenat dovoljan da sve nestane u vatrenoj stihiji, piše BHRT

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije