Cesta Stolac - Neum intenzivno se gradi: Tunel kroz Žabu skoro probijen

Radiosarajevo.ba
Cesta Stolac - Neum intenzivno se gradi: Tunel kroz Žabu skoro probijen
Foto: Ceste Federacije BiH / Tunel Žaba

Tunel kroz planinu Žaba, što je najzahtjevniji objekat na magistralnoj cesti Neum-Stolac, trebao bi biti probijen u prvoj sedmici jula, prenosi portal Hercegovina.info.

Tunel je dug 975 metara, a do sada je probijeno više od 850 metara, potvrdio je za Hrvatski Medijski Servis direktor poduzeća „Ceste FBiH“ Ljubo Pravdić, napominjući da se paralelno radi i tunel za evakuaciju.

Prema njegovim riječima do kraja godine, ili početkom naredne bit će završen tunel Žaba i još 1.700 metara trase koja ide prema Stocu.

Inače, do sada je izgrađeno 12 kilometara ceste od Neuma do Broćanca. Iako oni koji putuju za Neum i iz Neuma, već koriste tu cestu ona još službena nije puštena u promet, a bit će vrlo skoro, čim Federalno ministarstvo prostornog uređenja izda rješenje o njenoj tehničkoj ispravnosti, kaže Pravdić za HMS.

U međuvremenu su počeli radovi i iz pravca Stoca.

Prije tri dana, tačnije 18-og ovog mjeseca potpisan je ugovor za izgradnju dionice Drenovac- Stolovi u dužini od 8,7 kiometara. Posao vrijedan 17 miliona KM dobio je konzorcij kojeg čine mostarski HP Investing i Putovi Grude, a rok za završetak ove dionice je 16 mjeseci.

Također je raspisan konkurs za dionicu Broćanac-Prapratnica, do ulaza u Tunel Žaba, u dužini od 3,5 km, s dvije petlje u Babinom dolu i Oštrovcu. Rok za dostavu ponuda za izgradnju te dionice je 25. juli, a Pravdić očekuje kako bi se ugovor s najpovoljnijim ponuđačem mogao potpisati u avgustu, dok bi rok za izgradnju ove dionice bio oko godinu dana.

„Preostala je dionica od nešto više od 10 kilometara, koju smo podjelili u dva dijela; to su lot 5 i lot 6, između Stolova i tunela Žaba“, kaže direkor Cesta FBiH.

Tu je, prema njegovim riječima, već urađena eksproprijacija zemljišta na polovici trase. Pravdić očekuje da će se u 9. mjesecu završiti eksproprijaciju na preostaloj trasi i raspisati konkurs i za tu dionicu, te da će se do kraja godine potpisati ugovor i za ta dva lota. Rok za izgradnju tih nešto više od 10 kilometara ceste bio bi godinu i pol dana.

Budući je dio ceste kroz Stolac iz pravca Neuma prilično uzak, Pravdić kaže kako se rade idejna rješenja obilaznice koja bi trebala biti dužine između 5,5 - 6 kilometara i koja bi se u međuvremenu izgradila, dok se rade ostale dionice.

„Kompletna cesta Stolac- Neum, M17.3, u dužini od 36 kilometara trebala biti u funkciji sredinom 2021. godine, kako je i planirano. Time bi konačno jedini bh grad na moru - Neum, bio povezan s ostatkom zemlje kvalitetnom magistralnom cestom“, kaže direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić za HMS.

Podsjetimo, za izgradnju ceste Stolac-Neum, koja je počela u avgustu prošle godine, bit će utrošeno 40 miliona eura kreditnih sredstava Europske investicijske banke i Svjetske banke.

To je ujedno najveći projekat iz Programa modernizacije magistralnih cesta u FBiH, vrijedan 173 miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije